Ktorá zelenina chráni pred mŕtvicou či infarktom a nestojí veľa peňazí? A ako bonus má protirakovinové účinky a čistí cievy

Ľudské telo ju dokáže poriadne oceniť, pretože si poradí s nebezpečnými krvnými zrazeninami, ktoré stoja za porážkou či infarktom. Pri spracovávaní síce uvoľňuje zlúčeniny síry, ktoré nevoňajú, ale zato v organizme spúšťajú viaceré zdraviu veľmi prospešné reakcie.

01.11.2023 06:00
cibuľa, skladovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Cibuľu môžeme konzumovať surovú alebo tepelne upravenú. Patrí k tým druhom zeleniny, bez ktorej si náš jedálny lístok nevieme predstaviť. Tvorí podstatnú súčasť varených, dusených či pečených jedál, ale aj polievok či omáčok. Cibuľa má zvláštnu štipľavú vôňu, za ktorou stoja chemické látky prevažne zložené zo síry. I keď paradoxne nejde o lákavý druh zeleniny, s naším telom dokáže narobiť zázraky. Podľa viacerých výskumov pomáhajú zlúčeniny síry rozkladať krvné zrazeniny, čo ocenia najmä starší ľudia, krotí sú ohrození zvýšeným rizikom mozgovej mŕtvice alebo infarktu myokardu. Okrem toho si pri dlhodobej konzumácii poradí s hladinami takzvaného zlého (LDL) cholesterolu, ktorý upcháva cievy a spôsobuje v tele celý rad zdravotných problémov.

Pôsobí preventívne proti infekciám

Už dávnejšie sa preukázali silné protizápalové účinky cibule. Niekoľko desaťročí používame túto aromatickú zeleninu pri prevencii alebo liečbe preventívnych ochorení. Kombinuje sa s cesnakom a medom a vytvára dobrý výživový základ v boji proti vírusom a baktériám. Netreba zabúdať, že za týmito blahodarnými účinkami na ľudský organizmus stojí látka zvaná kvercetín. Podľa výskumu, ktorý publikoval American Journal of Physiology kvercetín uvoľňuje svaly dýchacích ciest a poskytuje úľavu pri nádche, zápale priedušiek, chrípke, ale dokonca aj astme.

Aj proti alergiám

Imunitný systém dostáva v chladným mesiacoch poriadne na frak. Aj v tomto prípade má cibuľa v rukáve zopár zdraviu prospešných látok. Ide o polyfenoly, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi. Patria totiž do skupiny silných antioxidantov a zaručujú dobrý stav našej obranyschopnosti pred rôznymi patogénmi. Ako vysvetľuje spoločnosť Medical Center University of Maryland, kvercetín pomáha aj alergikom, pretože bráni v produkcii histamínu. Spomínaná látka vzniká pri alergii a pocítime to kýchaním, svrbením tela, očí i slzením.

A čo boj s rakovinou?

Zo všetkých druhov vyniká cibuľa s červeným sfarbením. Pripisujú sa jej silné protirakovinové účinky a zvlášť zaberá v rámci prevencie rakoviny hrubého čreva a prsníka. Vonkajšia vrstva spomínanej zeleniny obsahuje kvercetín a vnútro je bohaté na antokyány. Kombinácia obidvoch zlúčenín bráni rastu nádorových buniek. Hovorí sa aj o tom, že surová cibuľa dokáže zápasiť s karcinogénmi v pečeni, znižuje zápaly v tele a opravuje poškodenú DNA buniek.

Dobrá správa pre diabetikov

K zdraviu prospešným látkam, ktoré sa nachádzajú v červenej cibuli patria aj flavonoidy, ktorých hlavnou úlohou je ochrana srdcového svalu. Obsahuje zlúčeniny síry, ktoré znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení. Okrem toho sa cibuľa chváli obsahom látok, ktoré prirodzene riedia krv a pomáhajú tak predchádzať mŕtvici. Na svoje si prídu aj cukrovkári, pretože v červenej cibuli sa nachádza dostatok minerálnej látky chrómu. Tento minerál pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a zároveň prispieva k udržiavaniu primeranej hmotnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #cibuľa #mŕtvica