Týmto potravinám by sa mali seniori rozhodne vyhnúť, skracujú život a spôsobujú aj problémy s mozgom

Ako v spomalenom filme sa môžeme cítiť po konzumácií niektorých druhov jedál. Potraviny s nízkym obsahom kvalitných živín, zdravých tukov či antioxidantov sa totiž podpisujú pod výskyt takzvanej mozgovej hmly. Všetko vidíme akoby cez zahmlené sklo, objavuje sa únava, poruchy pamäti i sústredenia. Čomu sa treba vyhýbať v jedálničku, aby sme zbavili spomínaných ťažkostí?

10.11.2023 06:00
mozog Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Mozgová hmla je laický názov pre súbor fyzických i duševných príznakov, ktoré ovplyvňujú náš nervový systém. K bežným príznakom patrí prežívanie stresu, smútku a vyčerpanie. Spomalenie nášho celkového prežívania a správania sa dáva do úzkeho súvisu s potravinami, ktoré spôsobujú zápaly v celom tele vrátane mozgu. Ľudský organizmus si to odnáša aj v podobe únavy a nespavosti. K základným jedlám, ktoré zapríčiňujú mozgovú hmlu patria potraviny s vysokým obsahom zdraviu škodlivých tukov (trans-mastné kyseliny), vysokým obsahom pridaných cukrov a škrobu. O všetkých týchto jedlách navyše platí, že negatívne pôsobia na zdravie, zvyšujú riziko vzniku rakoviny, mŕtvice a ďalších nebezpečných ochorení, ktoré môžu spôsobiť predčasné úmrtia celkovo skrátiť život.

Nie je všetko zlato, čo sa blyští

Hoci niektoré druhy takzvaných raňajkových obilnín pôsobia na prvý pohľad zdravo, opak je pravdou. Spomínané cereálie, rôzne balené chleby, pekárenské výrobky či šišky obsahujú veľké množstvo pridaného cukru, nasýtených mastných kyselín (nezdravých tukov) a sodíka. Okrem toho sú „obohatené“ o konzervačné látky, farbivá a arómy. Tieto druhy jedál sa v súčasnosti označujú ako ultra spracované potraviny, pretože prešli viacerými výrobnými fázami a majú množstvo pridaných látok. Podľa dietologičky Melissy Mitriovej nie je síce v súčasnosti veľa výskumov, ktoré by poukazovali na súvislosť medzi konzumovaním ultra spracovaných potravín a úpadkom kognitívnych funkcií. Jedným dychom však dodáva, že ich jedenie sa bežne spája s únavou, spomaleným myslením a horšou pamäťou.

Škodí aj alkohol

Hoci niekedy môže pohárik opojného nápoja zlepšiť na chvíľu náladu, z dlhodobého hľadiska pitie spôsobuje mozgovú hmlu. „Alkohol je hlavným vinníkom tohto stavu, pretože dehydruje organizmus a ovplyvňuje centrálny nervový systém,“ vraví Mitriová pre portál eatthis.com. Ako zdôrazňuje negatívne účinky alkoholu pociťujeme aj niekoľko dní po jeho požití. Najlepšou prevenciou mozgovej hmly je zdržanie sa pitia etanolu, ale aj dostatočná hydratácia. S pitím potrebného množstva vody majú problém najmä starší ľudia, ktorých staroba prirodzene pripravuje o pocit smädu. Telo okrem vody vcelku dobre „zavlažia“ aj nesladené bylinné čaje, menej slané polievky či zeleninové šťavy.

Ako je to s vyprážanými jedlami

Vyprážané jedlá a rýchle občerstvenie chutia skvelo, ale ich výživová hodnota je niekedy na bode mrazu. Pociťuje to aj náš mozog, pretože prísun potravín s vysokým obsahom nezdravých tukov, soli a nízkym množstvom živín mu nerobí dobre. Vo všeobecnosti sa hovorí aj o tom, že pravidelné pochutnávanie si na vysmážanom syre, rezňoch či hranolčekoch vedie k tvorbe zápalov v ľudskom tele. Zápaly sú jednou z mnohých príčin zahmleného a spomaleného myslenia. Jedlá rýchleho občerstvenia ako hamburgery či hot dogy majú veľa soli, ktorá zvyšuje krvný tlak a konzervačné látky. Výživová hodnota týchto pokrmov pokrivkáva, pretože im chýbajú dôležité vitamíny, minerály, stopové prvky a vláknina.

Pozor na sladké drinky

Svižnej mysli nepomáhajú priveľmi ani sladené nápoje. Vyznačujú sa nadmerným obsahom pridaného rafinovaného cukru. Vypitie limonádu môže priniesť na chvíľu pôžitok, ktorý sa však rýchlo strieda s pocitmi malátnosti a nedostatku energie. Telo reaguje na sladké veci vyplavením hormónu inzulínu do krvi. Ten rýchlo spracuje skonzumovaný cukor a dochádza tak k veľkým výkyvom glukózy v krvi. Na zmiernenie príznakov mozgovej hmly sa odporúča pitie minerálnych vôd a nápojov s nízkym množstvom cukru. V tomto prípade nepomáhajú ani nápoje s umelými sladidlami, na ktoré telo takisto reaguje zbytočným uvoľňovaním inzulínu.

Ako na to?

Mozgovú hmlu zmierňuje vyvážený jedálny lístok, ktorý má dostatok bielkovín, sacharidov a tukov. Bielkoviny môžeme získať z chudého kuracieho, morčacieho mäsa, mliečnych výrobkov a vajíčok. Kvalitné zdroje potravín nájdeme aj medzi semenami rastlín a orechmi. Sacharidy dodávajú telu energiu a na rozdiel od rafinovaného cukru sa uvoľňujú do krvi postupne a zabezpečujú tak pravidelný prísun kalórií. Nájdeme ich v celozrnnom chlebe, cestovinách či takzvanej natural (hnedej) ryži. Tuky rozdeľujeme na viacero skupín, pričom potrebné sú najmä tie z kategórie zdravých. Zvlášť na zlepšenie funkcie mozgu, ale aj srdca a ciev sa používajú omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v mastných morských rybách, orechoch, rastlinných olejoch.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #mozog #zdravá výživa