Seniori po šesťdesiatke pozor, boj proti šedému zákalu a zlému zraku začína na tanieri. Chýbať tam nesmú tieto veci

Každý rok po šesťdesiatke je podľa amerického Národného očného inštitútu rizikovým z dôvodu vzniku vážnych ochorení. Patria k ním degenerácia makuly, slepota, šedý zákal, glaukóm a mnohé ďalšie.

11.11.2023 06:00
paradajka, rajčina, rajčiny, paradajky Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Trápi nás krátkozrakosť či ďalekozrakosť, potrebujeme okuliare, alebo ešte čosi horšie. Každý rok po šesťdesiatke je podľa amerického Národného očného inštitútu rizikovým z dôvodu vzniku vážnych ochorení. Patria k ním degenerácia makuly, slepota, šedý zákal, glaukóm a mnohé ďalšie. Štatistiky v tomto prípade hovoria jasnou rečou. Do roku 2050 sa počet ľudí s ochoreniami zraku zdvojnásobí, a platí to globálne.

Pozor na (zlo)zvyky

Životospráva nie je len o strave, ale aj o niektorých zvykoch. V prípade fajčenia hovoríme o zlozvyku, pretože hlavná zložka tabaku poškodzuje cievy, aj očné. Fajčením cigariet sa do krvného obehu dostáva stimulant nikotín, ktorý sa podpisuje pod sťahovanie krvných ciev vrátane ciev, ktoré dodávajú živiny očiam. Podľa spoločnosti Get Eyes Smart pomáha vyhýbanie sa fajčeniu (aj pasívnemu) k najlepším investíciám do zdravia zraku v starobe. Začať však treba skôr, než problém prerastie do vážneho zdravotného stavu. Výskumy hovoria, že vzdaním sa spomínaného zlozvyku sa výrazne znižuje riziko makulárnej degenerácie očí a šedého zákalu.

A čo oči a počítače?

Hoci sú v súčasnosti technológie na vysokej úrovni, množstvo času stráveného za počítačom či smartfónom môžu mať vplyv na kvalitu zraku. Podľa odborníčky z College of Optometrists Dr. Susan Blakeneyovej počítače nespôsobujú trvalé poškodenie očí. Majú však isté nevýhody. Namáhajú oči a môžu zhoršovať už existujúce, začínajúce ochorenia týchto zmyslových orgánov. Vplyv informatických výdobytkov na náš zrak môžeme znížiť používať filtrov takzvaného modrého svetla, ale napríklad aj správnym umiestnením počítača. Obrazovka počítača by mala byť na úrovni očí a vzdialená vyše 30 cm od hlavy. Počítač môžeme mať naklonený o 10 až 15 stupňov. Jas obrazovky takisto nepomáha očiam. V tomto prípade si treba vyberať zlatú strednú cestu. Nepomáha vysoký ani príliš nízky jas. Pri používaní počítača, tabletu či smartfónu si treba robiť prestávky a oči nechať oddýchnuť.

Škodiť môžu aj zdravé aktivity

K týmto činnostiam patrí napríklad plávanie v bazéne s chlórovou vodou. Tento šport je síce výborný pre pohybový aparát celého tela ako v mladšom aj vo vyššom veku. Má však jednu „chybičku krásy“. Podľa časopisu Best Health Magazine neprospieva očiam plávanie v bazéne bez ochranných okuliarov. Chlór vysušuje sliznice očí a z dlhodobého hľadiska môže spôsobovať ich začervenanie, stratu vlhkosti a bolesti. V tomto prípade sa odporúča používať dobre priľnavé okuliare, ktoré zamedzia styku chlóru s očami.

Jedálniček pre zrak

Okrem rôznych zvykov, dobrých či zlých, sa o oči treba starať aj zvnútra. Podľa portálu Web MD sa ochrana očí začína jedlom na tanieri. Viaceré štúdie sa zhodujú, že k najlepším nutričným látkam, ktoré chránia zrak patrí vitamín C, vitamín E, luteín a minerálna látka zinok. Zabúdať netreba ani takzvané zdravé tuky, ktoré sú tvorené omega-3 mastnými kyselinami. Vitamín C nájdeme najmä v kivi, citrusových plodoch, ale aj v listovej zelenine. Vitamín C sa považuje za silný antioxidant, ktorý podporuje imunitný systém a ten chráni aj zdravie očí.

Vitamín E sa považuje za elixír mladosti

Niet divu, že je súčasťou kozmetických prípravkov rôznych druhov. Omladzuje zvonku aj zvnútra. Jeho najlepšou funkciou je ochrana každej bunky tela pred oxidačným stresom. Ide o stav, ktorý spôsobujú takzvané voľné radikály. Výsledkom oxidačného stresu sú zápaly, onkologické choroby, ale aj poškodenie či choroby očí. Do kategórie antioxidantov však môžeme zaradiť aj luteín, ktorý priamo pomáha v prevencii viacerých chorôb. Vitamín E a luteín sú najlepšími prostriedkami v boji proti šedému zákalu. Vitamín E sa nachádza v orechoch, semenách rastlín a rastlinných olejoch. Zdrojom luteínu sú paradajky a najviac sa ho uvoľňuje pri tepelnom spracovávaní rajčín.

Aj tuky sú dobré

Na zdravie očí vplýva aj konzumovanie potravín s bohatým obsahom zdravých tukov. Do tejto kategórie patria rôzne druhy nenasýtených mastných kyselín, najviac však omega-3 mastné kyseliny. Zdravé tuky ovplyvňujú pozitívne zdravie mozgu, srdca a ciev. Bohatým zdrojom omega-3 mastných tukov sú mastné morské ryby ako losos, sleď, makrela či sardinky. Nachádzajú sa však aj v mandliach, vlašských orechoch a rastlinných olejoch. Pravidelná konzumácia zdravých tukov tak pomáha nielen v rámci prevencie srdcového infarktu, mozgovej príhody, ale aj pri ochrane očných ciev.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #oko #oči #zrak