Vitamín dobrý na nervy existuje, vedci dokázali, že ak v tele chýba, hrozí vám infarkt

Nedostatok tohto vo vode rozpustného vitamínu vedie k depresii, zmätenosti, kŕčom, zápalom kože a anémii. Jeho nízka hladina môžu podľa nedávnych vedeckých zistení zvyšovať riziko srdcového infarktu.

12.11.2023 06:00
slnečnicové semienka, tekvicové semienka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vitamín B6 poznáme tiež pod odborným názvom pyridoxín a spolu s ďalšími béčkovými súrodencami tvorí veľkú rodinu vitamínov skupiny B. Hoci v spomínanom rade výživných látok má až šiestu pozíciu, nič to nemení na jeho význame pre ľudské telo.

Keď ho máme málo

Hlavnou úlohou pyridoxínu je metabolizovanie sacharidov, ktoré tvoria základný zdroj energie pre organizmus. Okrem toho sa podieľa na tvorbe červených krviniek, ktoré prenášajú dôležitý kyslík do každej bunky. Udržiava zdravé fungovanie nervového systému, mozgových buniek, ale aj mozgu, čím prispieva k lepšej pamäti, koncentrácii a zvýšeniu úrovne energie. Dôležitá je aj jeho funkcia pri ochrane pečene a potláčaní zápalov. Nedostatok tohto vo vode rozpustného vitamínu vedie k depresii, zmätenosti, kŕčom, zápalom kože a anémii. Nízke hladiny vitamínu B6 môžu podľa nedávnych vedeckých zistení zvyšovať riziko srdcového infarktu.

Slnečnicové semienka bodujú

Nedostatok energie, pocity skľúčenosti či straty motivácie. Ide o príznaky, ktoré môžu súvisieť s chabým príjmom spomínanej látky. K skvelým zdrojom vitamínu B6 patria jednoznačne slnečnicové semienka, ktorých stogramová porcia poskytuje telu takmer 70 % dennej odporúčanej dávky. Slnečnicová pochúťka sa pýši tiež obsahom vitamínu B1, vitamínu E a minerálnej látky železa. Vyskúšať tiež môžeme podobne nutrične zdatné tekvicové, sezamové a ľanové semienka. Z rastlinných zdrojov vynikajú potrebným množstvom pyridoxínu aj viaceré druhy orechov. Vlašské, lieskové, kešu orechy či arašidy dodávajú telu zaujímavé dávky tejto živiny. Spomedzi orechov majú však v tomto smere privátne postavenie pistácie, ktoré v 100-gramovej porcii majú až 56 % dennej dávky vitamínu B6.

Nakopne poriadnou dávkou energie

Aj sušené ovocie – slivky, datle, ananás a mnohé iné obsahujú potrebnú dávku pyridoxínu, ktorý povzbudzuje telo nielen po fyzickej, ale aj duševnej stránke. V prípade, že si doprajeme sto gramov sušených sliviek, telu dodáme 37 % dennej dávky vitamínu B6. Zabúdať netreba ani na sušené marhule a hrozienka, ktoré sa okrem tejto živiny chvália aj obsahom vitamínu A, minerálnych látok železa, draslíka a medi. Vitamín A podporuje zdravie očí a pokožky. Železo je kľúčové pre krvotvorbu a väčšie množstvo energie. Draslík má dôležitú úlohu pri ochrane srdcového svalu a chýba nám zvyčajne po ťažšej fyzickej záťaži. Vynikajúcim zdrojom energie, ale aj pyridoxínu sú aj banány. Vitamín B6 pomáha premieňať sacharidy v banánoch na energiu, čím nás dokážu rýchlo zbaviť únavy a skľúčenosti.

Kde ho nájdeme?

Vitamín B6 nájdeme aj v živočíšnych potravinách. Napríklad, spomedzi morských rýb vyniká obsahom tejto látky tuniak. Sto gramov tohto chutného rybacieho mäsa pokryje 50 % dennej potreby pyridoxínu. Podobne sú na tom aj losos, sleď či halibut, ktoré majú aj vitamín B3, zdravé tuky v podobe omega-3 mastných kyselín a minerály selén, horčík či fosfor.

Selén je skvelým pomocníkom v boji proti zápalom a povzbudzuje imunitný systém. Horčík nás zbavuje nepríjemných kŕčov v tele. Prináša tiež úľavu svalom, potrebný je aj pre správne fungovanie kostí. Fosfor je dôležitou mikro živinou nielen pre kosti, ale aj zuby. Asi 40 % odporúčanej dennej dávky vitamínu B6 poskytne telu tiež 100 g kuracieho alebo morčacieho mäsa a chudé bravčové mäso len o čosi menej. Hovädzie mäso pokrýva 34 % dennej dávky B6 na jednu stogramovú porciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín B #vitamín B6 #pyridoxín