Prečo by mali seniori denne jesť slaninu? Ani vám sa nechce veriť, že práve túto potravinu vedci omilostili?

Z hľadiska zdravej výživy, a to najmä udržiavania správnej hormonálnej rovnováhy, zdravia srdca i mozgu je potrebné občas dopĺňať do organizmu aj tuky zastúpené v mäsových výrobkoch. Slaninka sa chváli až päťdesiatimi percentami mononenasýtených tukov a 40 % nasýtených mastných tukov.

16.11.2023 06:00
anglické raňajky, klobása, vajce, slanina, Foto:
Ilustračné foto.
debata (27)

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) klasifikuje spracované mäso, vrátane šunky, slaniny, salámy a frankfurtských párkov, ako karcinogén patriaci do skupiny jedna. Znamená to, že existujú silné dôkazy, že spracované mäso spôsobuje rakovinu. Konkrétne zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva a žalúdka.

A aký je rozdiel medzi nebezpečenstvom a rizikom?

To, že látka je klasifikovaná ako karcinogén skupiny jedna, znamená, že existujú dostatočné vedecké dôkazy na to, že môže spôsobiť rakovinu u ľudí, ale neurčuje to, ako pravdepodobné je, že rakovinu spôsobí. Napríklad fajčenie tabaku, konzumácia alkoholu a spracované mäso sú spolu v skupine jedna, ale to neznamená, že sú rovnako nebezpečné. Skutočné riziko z konzumácie spracovaného mäsa môže byť oveľa menšie v porovnaní s inými produktmi z tej istej rizikovej kategórie.

Dobrý a zlý cholesterol

Ako u mnohých látok, tak aj v tomto prípade závisí riziko vzniku rakoviny od množstva skonzumovanej potraviny. Konzumácia veľkých množstiev spracovaného mäsa denne môže zvýšiť riziko niektorých druhov rakoviny, ale občasná konzumácia môže predstavovať oveľa nižšie riziko. Podľa výskumníkov z univerzity v Zürichu je pravidelná a nadmerná konzumácia spracovávaných mäsových výrobkov nebezpečná pre ľudský organizmus.

Dodávajú ale, že slanina nemá potenciál zvyšovať zdravotné riziká, ak máte životný štýl založený na racionálnom stravovaní a dostatočnom pohybe. Nasýtené tuky obsiahnuté v slanine nezvyšujú hladiny zlého (LDL) cholesterolu, ktorý sa spája so vznikom srdcových ochorení. Naopak, majú opačný účinok, zvyšujú hladinu dobrého HDL cholesterolu.

Mäso, vrátane spracovaného mäsa, je zdrojom esenciálnych živín, ako sú bielkoviny, vitamíny skupiny B, železo a zinok. Pre niektorých jednotlivcov, najmä tých s obmedzenými stravovacími možnosťami a financiami, môže byť spracované mäso cenným zdrojom týchto živín.

Posilňuje slanina imunitu?

Z hľadiska zdravej výživy, a to najmä udržiavania správnej hormonálnej rovnováhy, zdravia srdca i mozgu je potrebné občas dopĺňať do organizmu aj tuky zastúpené v mäsových výrobkoch. Slaninka sa chváli až päťdesiatimi percentami mononenasýtených tukov a 40 % nasýtených mastných tukov. Z tejto skupiny má najväčší pomer práve kyselina olejová. K jej základným funkciám v ľudskom organizme patrí udržiavanie srdca v zdravej kondícii. Seniori tiež ocenia ochranný vplyv pri ateroskleróze.

Slanina sa môže pochváliť aj veľkým množstvom kľúčových minerálnych látok. Bohaté zastúpenie má železo, zinok, horčík a draslík. Prvý spomínaný minerál je potrebný pre správnu tvorbu krvného farbiva, ktoré prenáša kyslík do všetkých tkanív ľudského tela. Potláča únavu, navodzuje pocit energie a zdravia. Zinok je dôležitý na posilnenie imunity, pričom účinne bojuje s vírusmi a infekciami. Horčík znižuje kŕče v nohách a odstraňuje apatiu či únavu.

Draslík je dôležitý pre správne fungovanie srdca. Menej žiadaným minerálom v slanine je sodík. Starší ľudia vedia, že nadmerná konzumácia sodíka, ktorý pochádza zo soli, im spôsobuje vysoký krvný tlak a opuchy nôh. V tomto prípade je preto potrebné vyberať kvalitné kusy mäsa, ktoré majú nižší obsah sodíka a menej konzervačných látok, napríklad dusičnanov.

Zdravšie verzie

S narastajúcim povedomím o zdravotných rizikách spojených s určitými prídavnými látkami alebo metódami spracovania začali zároveň mnohí výrobcovia zavádzať zdravšie metódy úpravy mäsa. Napríklad sú k dispozícii verzie spracovaného mäsa bez dusitanov alebo s nižším obsahom sodíka. Aj keď to nemusí eliminovať všetky obavy, predstavujú určité kroky znižujúce známe riziká.

A keď je riziko rakoviny z konzumácie spracovaného mäsa zvýšené a štatisticky významné, môže byť v absolútnych číslach relatívne malé. Pre mnohých jednotlivcov by mohol byť absolútny nárast rizika považovaný za prijateľný, keď ich stravovanie je pestré a výživové výhody zložiek spracovaného mäsa tak kompenzujú ich negatíva.

Zdravotné riziká

Mnoho potravín a nápojov, ktoré sa pravidelne konzumujú sa spájajajú so zdravotnými rizikami. Nápoje s vysokým obsahom cukru prispievajú k obezite a cukrovke typu 2, a nadmerná konzumácia červeného mäsa sa tiež spája so zdravotnými obavami. Riziko plynúce zo spracovaného mäsa bez zohľadnenia širšieho stravovacieho kontextu môže byť tak neúmyselne zavádzajúce.

Niektorí jednotlivci majú navyše genetickú predispozíciu k určitým typom rakoviny a iným zdravotným stavom, bez ohľadu na ich stravovacie návyky. Zatiaľ čo strava hrá úlohu pri výsledkoch zdravia, genetické faktory môžu byť významné.

Zatiaľ, čo niektoré spracované mäsové výrobky boli spojené so zvýšeným rizikom rakoviny, nie všetky mäsové výrobky alebo spôsoby ich spracovania majú rovnaký profil rizika. Napríklad riziká spojené s konzumáciou slaniny sa môžu líšiť od rizík spojených s konzumáciou iných druhov spracovaného mäsa. Kvalita mäsa a spôsob jeho spracovania sa môžu výrazne líšiť. Mäso z dobytka, ktorý je pasený na tráve a je organické a minimálne spracované, má odlišný zdravotný profil oproti ťažko spracovaným mäsám od zvierat chovaných na farmách.

Slaninu teda konzumujte v miernom množstve a ako súčasť vyváženej stravy, ktorá zahŕňa dostatok ovocia, zeleniny a celých obilnín. Zvoľte radšej chudšie kúsky slaniny alebo spracovaných mäsových výrobkov, aby ste znížili príjem nasýtených tukov. Pri nákupoch hľadajte výrobky s nižším obsahom sodíka a menším množstvom prídavných látok ako dusitany. A pri príprave sa vyhnite vyprážaniu v nadmernom množstve oleja, radšej mäso pečte a grilujte, aby sme znížili prídavný tuk. Spracované mäso by však nemalo byť dennou súčasťou zdravej stravy.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #slanina #mäsové výrobky