O tri dni skráti trvanie prechladnutia a chrípky, poradí si so zápalmi, popáleninami a najma seniorov chráni pred smrteľným zápalom pľúc

Veľa sa o ňom hovorí. Málokto však vie, aké liečivé účinky v sebe ukrýva a s ktorými chorobami si poradí.

18.11.2023 06:00
vajcia, praženica, omeleta, vajce Foto:
Tento dôležitý minerál, ktorý si telo nedokáže vytvoriť samo, nájdete aj vo vajíčkach.
debata (2)

Zinok patrí do skupiny minerálnych látok, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri podpore imunitného systému, zdravia pokožky a chráni telo i pred zápalmi. Jeseň je správna chvíľa na jeho použitie.

Malý zázrak

Považuje sa základnú živinu, ktorú si naše telo nedokáže vyrobiť samo. Aj z tohto dôvodu si musíme s dopĺňaním tejto živiny dopomôcť. Spomínaný minerál nájdeme v niektorých druhoch potravín a vo výživových doplnkoch. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že ide o bežnú látku, odborníci jej prisudzujú omnoho väčší význam. Zinok je nevyhnutný pri produkcii enzýmov, bielkovín, ochrane DNA buniek a hojení rán. Nachádza sa tak v rastlinných ako aj v živočíšnych zdrojoch potravín.

Pomáha čuchu a chuťovým bunkám

Zinok je druhým najrozšírenejším stopovým minerálom v ľudskom organizme a je prítomný v každej bunke. Prvenstvo má železo, ktoré je súčasťou krvného farbiva hemoglobínu a jeho úlohou je prenos kyslíka do každej časti nášho tela. Zinok zohráva kľúčovú úlohu pri tvorbe viac ako troch stoviek enzýmov. Ide o látky, ktoré sú dôležité pri látkovej výmene, trávení, nervových funkciách a mnohých ďalších procesoch. Najviac sa však hovorí o jeho dôležitosti pre imunitný systém, ktorý chráni telo pred rôznymi ochoreniami. I keď to vyzerá na prvý pohľad zvláštne, je potrebný aj pre správne fungovanie chuťových a čuchových zmyslov.

Skvelý pre starších ľudí

Výskumy ukazujú, že zinok má množstvo zdravotných výhod. V prvom rade posilňuje obranyschopnosť organizmu a jeho nízky príjem môže viesť k oslabeniu imunitnej reakcie tela a výskytu viacerých infekčných, sezónnych chorôb. Prehľad viacerých štúdií ukázal, že 80 – 90 mg zinku denne skrátil trvanie prechladnutia až o 33 %. Staršie výskumy dokonca presviedčajú, že výrazne znižuje riziko vírusovej infekcie a podporuje imunitu ešte viacej u starších ľudí.

Aj na popáleniny a vredy

Jeho účinky sú tak pôsobivé, že sa neobmedzujú len na boj s prechladnutím či chrípkou. Bežne sa totiž používa aj v zdravotníckych zariadeniach a nemocniciach na liečbu popálenín, vredov či poranení kože. Pre hojenie rán je dôležitá tvorba kolagénu a potlačenie zápalovej reakcie. Kolagén je bielkovina, ktorú si naše telo dokáže vytvárať najmä v mladšom veku. Po dosiahnutí dvadsiateho piateho roku života dochádza v tele k poklesu jeho tvorby a vtedy je vhodné „požiadať o pomoc“ zinok, ktorý pomáha pri syntéze kolagénu.

Zatočí aj so zápalmi

Okrem toho bojuje proti zápalom, ktoré sú výsledkom oxidačného stresu a pôsobenia škodlivých voľných radikálov v našom tele. Vznikajú najmä vtedy, ak sa nesprávne stravujeme, fajčíme, žijeme v nezdravom prostredí. Hoci naša pokožka obsahuje asi len 5 % tohto stopového prvku, koža ho predsa potrebuje najmä u ľudí, ktorí sa zotavujú z rôznych poranení najväčšieho telesného orgánu. Zaujímavý výskum, ktorý sa realizoval asi štyri mesiace ukázal, že ľuďom s diabetickými vredmi pomáhal príjem 50 mg zinku denne.

Účinkuje proti starnutiu?

Zinok môže znížiť riziko niektorých chorôb, ktoré súvisia v pribúdajúcim vekom. Patrí do výbavy prevencie zápalu pľúc, ale aj ochorení očí. Spomínaný minerál podporuje funkciu takzvaných T-buniek. Ide o známe biele krvinky, ktoré spolu s červenými krvinkami a doštičkami tvoria základ krvi. Biele krvinky majú za úlohu likvidovať rôzne druhy bakteriálnych a vírusových infekcií. Starší ľudia, ktorí prijímali dostatočné množstvo zinku každý deň lepšie reagovali na očkovanie proti chrípke, mali nižší výskyt zápalu pľúc a dokonca aj zlepšenú výkonnosť.

S týmito živinami je ešte lepší

Jedna zo starších štúdii tvrdí, že 45 mg zinku denne znižuje výskyt infekcie u seniorov až o 66 %. Odborníci ponúkajú zaujímavé kombinácie tohto minerálu s inými mikroživinami. Výrazné antioxidačné a protizápalové účinky má v tandeme napríklad s vitamínom E alebo vitamínom C. Ak so zinkom užívame napríklad beta-karotén (provitamín A) môžeme výrazne znížiť riziko straty zraku.

Závažné stavy sa objavujú zriedka

Predsa sa však vyskytujú u ľudí, ktorí pijú veľa alkoholu, užívajú mnoho liekov, napríklad aj takých, ktoré utlmujú imunitu. K typickým príznakom nedostatku tejto živiny patria chronická hnačka, zhoršené hojenie rán, problémy so sexuálnym životom a kožné vyrážky. Odhaduje sa, že približne až dve miliardy ľudí na svete prijímajú málo zinku zo stravy. Vedci upozorňujú, že nízke hodnoty zinku majú na svedomí takmer pol milióna úmrtí, keďže ide o ľudí, ktorým chýbal tento minerál v boji s infekciami.

Kde ho nájdeme?

Našťastie, zinok je často sa vyskytujúcou živinou v širokej škále potravín. Nachádza sa v hovädzom, bravčovom a jahňacom mäse. Okrem toho ho nájdeme v kuracine i morčacom mäse. Výborným zdrojom tejto látky sú aj morské ryby ako losos a sardinky. Z mliečnych výrobkov majú väčšie množstvo zinku jogurty a syry. Zabúdať však netreba ani na vajíčka, ktoré sú ideálnym doplnkom tohto minerálu. Z rastlinných zdrojov sa obsahom zinku blysnú strukoviny ako napríklad cícer, šošovica, fazuľa, ale aj orechy, semená rastlín, chia a ľanové semienka.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #liečivé účinky #zinok