Čokoláda alebo infarkt? Koľko by jej mali seniori denne zjesť, aby chránila srdce a znižovala cholesterol?

Seniorom hrozí zvýšené riziko srdcového infarktu. S pribúdajúcimi rokmi sa môžu cievy upchať "zlým" cholesterolom, čo môže spôsobiť zúženie ciev a infarkt srdcového svalu. Vedci radia jesť starším ľuďom v rámci prevencie týchto rizík denne čokoládu.

22.11.2023 06:45
SR Mondelez čokoláda tabulková výroba BAX Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Vedci urobili viacero štúdií, ktoré sa zamerali na vplyv konzumácie tmavej čokolády na zápaly a riziko srdcového infarktu. Ľudia, ktorí každý deň konzumovali malú dávku čokolády, mali o 8 % nižšie riziko vzniku srdcového infarktu v porovnaní s tými, ktorí sa vyhýbali tejto pochúťke.

Tmavá je lepšia

Kardiológ Chayakrit Krittanawong z newyorského NYU Langone Medical Center v štúdii dokázal, že čokoláda s vysokým podielom kakaa je ideálnym pomocníkom v boji proti srdcovocievnym ochoreniam. Obsahuj totiž veľa flavonoidov, polyfenolov, metylxantínov a kyseliny stearovej, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti a účinne bojujú proti ukladaniu zlého cholesterolu na steny ciev. Okrem toho prispievajú k zvýšeniu hladiny dobrého (HDL) cholesterolu v krvi.

Krittanawong verí, že čokoláda pomáha udržiavať zdravie srdcových tepien. Je však dôležité podotknúť, že existuje rozdiel v zdravotných prínosoch medzi rôznymi druhmi čokolády. Tmavá čokoláda obsahuje vyšší podiel kakaa, zatiaľ čo mliečna čokoláda obsahuje viac mliečnych zložiek a cukru. Platí pravidlo, že čím vyšší je podiel kakaa, tým je čokoláda zdravšia. Preto je vhodné konzumovať tmavú čokoládu s vysokým obsahom kakaa pre maximálne zdravotné prínosy.

Horká čokoláda však môže byť prospešná pre ľudí s cukrovkou 2. typu, pretože pomáha znížiť riziko srdcovocievnych ochorení. Diabetes môže zhoršiť prietok krvi, čo vedie k problémom so cievami a srdcom. Rozsiahla štúdia naznačuje, že pravidelná konzumácia kakaa môže zmierňovať bolesti pri chôdzi spôsobené ochorením periférnych ciev.

Pozor na hmotnosť

Za zdravé množstvo sa považuje väčšinou „jeden riadok“ čokolády – odborníci udávajú, že by to malo byť medzi 10 a 30 gramami denne.

Vedci sa domnievajú, že v mliečnej čokoláde pridaný cukor, smotana a mlieko spôsobujú pri nadmernej konzumácii priberanie na váhe až obezitu. Dôležité je tiež vedieť, že tieto zložky tiež znižujú antioxidačné vlastnosti kakaa, čo je dôležité pre potláčanie zápalov a boj proti oxidačnému stresu.

Kvalitná tmavá čokoláda s vysokým podielom kakaa obsahuje viac ako 60 % kakaa, čo znamená, že má vyššie množstvo kalórií. Napríklad 30 gramov tejto čokolády má približne 150 kilokalórií. Väčšinu z toho tvoria tuky a sacharidy v rovnakom pomere. Obsah bielkovín v horkej čokoláde je nižší, približne 2 gramy. Vyšší podiel kakaa v čokoláde znamená nižší obsah sacharidov a naopak.

Chráni aj pokožku a mozog

Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa 70 % obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré chránia pokožku, oči, mozog, pretože tlmia proces starnutia. Má antidepresívne účinky, zmierňuje úzkosť a navodzuje príjemnú náladu," uviedla pred časom Alžbeta Béderová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava. .

Podľa nej takisto výsledky viacerých výskumov dokazujú, že „obľúbená pochúťka“ chráni srdce a cievy. Znižuje tiež krvný tlak, riziko infarktu, upravuje cholesterol, ale tiež tlmí vznik krvných zrazenín.

Obsah antioxidantov v čokoláde povzbudzuje imunitné procesy v organizme. „Polyfenoly pomáhajú stimulovať imunitu, chrániť pred nachladnutím, zvyšujú odolnosť proti bežným virózam. Teobromín obsiahnutý v kakau pomáha tlmeniu kašľa a zároveň je bez škodlivého vplyvu na srdce, cievy a centrálnu nervovú sústavu,“ vymenovala odborníčka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #srdcový infarkt #horká čokoláda