Na bolesť kĺbov fungujú fantasticky, odstránia aj opuchy a zápaly. Pozrite si, ktoré potraviny urobia túto službu

Máte bolesti kĺbov a pocit, že vám do nich bodajú ihly? Príčinou sú často drobné kryštáliky, ktoré sa tvoria pri ochorení nazývanom dna. Bolesti zhoršuje nielen ochorenie,ale aj nesprávne stravovanie. Ako treba zmeniť jedálniček?

25.11.2023 06:00
kĺby, kosti Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

V prípade nadbytku kyseliny močovej v tele môžu malé kryštáliky spôsobiť vážne problémy. Usadzujú sa totiž v kĺboch a spôsobujú nepríjemné bolesti. Kyselina močová je vedľajší produkt purínu, organickej zlúčeniny, ktorá sa nachádza v istých potravinách. Po stravovaní sa bielkoviny rozkladajú enzýmami na kyselinu močovú, známu aj ako uráty. Telo potom tieto uráty vylučuje močom ako odpadovú látku.

Ochorenie kráľov

Nahromadenie urátov v tele vedie k vzniku ochorenia nazývaného dna, nazývaného aj choroba kráľov alebo kráľovná chorôb, pretože týmto ochorením trpel aj francúzsky kráľ Ľudovít XIV.

Drobné guľovité útvary, ktoré sa tvoria, dráždia kĺby a spôsobujú bolesti pri každom pohybe. Pacienti často pociťujú nepríjemný pocit, akoby v kĺbe mali cudzie teliesko, napríklad ihlu.

Znížte príjem purínov

Pri zmierňovaní bolesti je dôležité minimalizovať príjem kyseliny močovej a vedieť ktoré potraviny ju produkujú najviac. Medzi najznámejšie zdroje potravín bohatých na purín, a teda produkujúcich viac kyseliny močovej, patria alkohol, sardinky, treska, pstruh, sleď, zverina, údeniny, vnútornosti, mäsové vývary, strukoviny, kakao, chren, cesnak a pivo. Je preto vhodné obmedziť príjem týchto potravín, aby ste minimalizovali riziko silnej bolesti kĺbov.

Čo jesť pravidelne

Okrem striedmej konzumácie potravín bohatých na kyselinu močovú je odporúčané do stravovacieho plánu zaradiť aj tie, ktoré pomáhajú znižovať jej hladinu v krvi. Listová zelenina je skvelou voľbou, pretože pomáha odstraňovať nadbytočný cholesterol, tuk a cukor z tela. Obsahuje tiež vlákninu, ktorá zabraňuje tvorbe nadmerného množstva kyseliny močovej v organizme. Rukola, hlávkový šalát, čakan, špenát, brokolica a kapusta sú bohaté na vlákninu a môžu prispieť k zníženiu hladiny kyseliny močovej v tele.

Okrem zeleniny majú čerešne vynikajúce vlastnosti pri boji proti nadbytku kyseliny močovej. Konzumácia čerešní, či už vo forme džemov a zaváranín alebo čerstvého ovocia, prináša mnoho výhod pre telo a môže pomôcť uľaviť od bolesti v kolenných a bedrových kĺboch. Čerešne majú silné protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú redukovať opuchy kĺbov. Taktiež obsahujú vlákninu a vysoké množstvo antioxidantov, čo je ďalší pozitívny vplyv na telo.

Vitamín C tiež pomôže

Odborníci veria, že znižovanie množstva uvedenej kyseliny v tele je možné dosiahnuť kyselinou askorbovou. Ide o klasický vitamín C, ktorý sa vyskytuje v citrusových plodoch, a to pomarančoch, citrónoch, mandarínkach, grapefruitoch. Vitamín C sa tiež podieľa na tvorbe bielkoviny zvanej kolagén, ktorý spolu s ďalšou látkou zvanou elastín zabezpečujú pevné, ohybné a najmä odolné kĺby.

Okrem tradičného citrusového ovocia sú skvelým zdrojom citrusových plodov tiež papája, mango či limety. Zo zeleniny dodá extra dávku „céčka“ do tela paprika, špenát, rajčiny. V zimnom období skvele poslúži aj kvasená kapusta.

Ako by mala vyzerať špeciálna diéta

Diéta proti dne by mala pozostávať z ovocných štiav a čajov, minerálnych vôd s nízkym obsahom minerálnych látok, rastlinných tukov a olejov. Odporúča sa tiež konzumovať mliečne výrobky, nízkotučné syry vrátane tvarohu a jogurtov. Z ovocia sa tiež osvedčili jahody, čučoriedky, ananás a banány. Konzumovať sa môže tiež biele a tmavé pečivo, cestoviny, zemiaky a múčne jedlá. Vyhýbať sa netreba ani koreninám, ako napríklad petržlenovej vňati, kôpru, pažítke, majoránke a rasci. V malom množstve je možné piť slabú čiernu kávu a čierny čaj, jesť maslo, vajíčka, chudé hovädzie mäso, tuniaka, lososa a sladkovodné ryby. Z alkoholu pivo a víno so zníženým obsahom alkoholu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #DNA #kĺby #jedálniček #bolesť kĺbov