Najmä na jeseň a pred Vianocami ich má každý doma. Chránia srdce, cievy aj mozog a znižujú riziko rakoviny nielen prostaty. Ešte sa vám zdajú obyčané?

Tento druh orechov znižuje rast nádorov prostaty o 30 – 40 %. Podľa výskumu, ktorý sa uskutočnil na myšiach, môže polovica šálky vlašských orechov denne znížiť riziko rakoviny prsníka až polovicu.

26.11.2023 06:00
urológia, vyšetrenie prostaty, rakovina,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Výskum, ktorí urobili vedci z Univerzity v Scrantone tvrdí, že vlašské orechy majú viac polyfenolov, to je rastlinných antioxidantov, ako iné druhy orechov. Polyfenoly dokážu potláčať oxidačný stres spôsobený voľnými radikálmi dokonca pätnásťkrát silnejšie, než je to v prípade vitamínu E. Oxidačný stres sa považuje za príčinu mnohých zápalových ochorení a často stojí aj za vznikom rakoviny. Výskum tiež poukazuje na skutočnosť, že konzumácia tejto potraviny dokáže u starších ľudí zlepšovať kognitívne funkcie, a to najmä pamäť, sústredenie a reč.

Ďalšie štúdie opisujú spomínaný druh orechov ako ideálny prostriedok v boji proti rakovine prostaty a prsníka. Pravidelné zaraďovanie vlašských orechov do jedálnička znižuje rast nádorov prostaty o 30 – 40 %. Podľa výskumu, ktorý sa uskutočnil na myšiach, môže polovica šálky vlašských orechov denne znížiť riziko rakoviny prsníka až polovicu.

Bojujú proti cholesterolu

Vlašským orechom sa pripisuje schopnosť výrazne znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi. Cholesterol je druh tuku, ktorý sa ukladá na stenách ciev a spôsobuje ich postupné upchávanie, čo môže viesť k srdcovému infarktu. Orechy majú vysoký obsah tukov, v tomto prípade však ide o zdravé nenasýtené mastné kyseliny. Spomedzi nich sú najúčinnejšie omega-3 mastné kyseliny. Zdravé tuky chránia srdce, mozog, cievny systém a rovnako účinne bojujú proti zápalom v ľudskom tele. Približne 100 g vlašských orechov obsahuje viac ako 20 mmol antioxidantov, ktoré chránia srdce pred viacerými ochoreniami.

Jesť ich môžu aj diabetici

Zdravé tuky obsiahnuté vo vlašských orechoch zlepšujú metabolizmus u ľudí s diabetom 2. typu. Výskum dokázal, že konzumácia asi 100 gramov orechov denne spôsobila výrazné zníženie hladín inzulínu nalačno v porovnaní s tými, ktorí sa imm vyhýbali. =

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #orechy #vlašské orechy