Prečo nedostatok tohto vitamínu ohrozuje starších ľudí? Čo má spoločné s červenými krvinkami? A kde ho treba hľadať?

Ide o jeden zo skupiny takzvaných béčkových vitamínov, ktoré sú potrebné pre zdravé fungovanie mozgu, nervového systému a tvorbu červených krviniek.

03.12.2023 06:00
Krvinky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Do poriadnej kaše sa môžeme dostať, pokiaľ v našej strave chýba vitamín B12. Ide o jeden zo skupiny takzvaných béčkových vitamínov, ktoré sú potrebné pre zdravé fungovanie mozgu, nervového systému a tvorbu červených krviniek. Odborníci upozorňujú, že vyšší vek sa často spája s nižším príjmom tejto kľúčovej látky pre naše zdravie. Ako pomáha a v ktorých potravinách sa nachádza?

Je v mäsitých pokrmoch

Vitamín B12 poznáme tiež pod názvom kobalamín a najviac je ho v mäse, vajíčkach, droždí. Rastlinné potraviny sa nemôžu pochváliť obsahom tejto mikroživiny. Problém je v tom, že pokiaľ sa zameriavame viac na rastlinnú stravu, nedostatku vitamínu B12 sa určite nevyhneme. Keď klesne hladina tohto vitamínu v našom tele, objavuje sa bolesť hlavy a únava. Seniori často trpia aj anémiou, ktorá je spôsobená nevyváženou stravou. Odhaduje sa, že asi 6 % ľudí vo veku 60 rokov má málo tejto látky. S každým ďalším pribúdajúcim rokom po šesťdesiatke sa spomínané číslo zvyšuje a môže sa vyšplhať až na 20 %.

Čím vyniká?

Medzi hlavné výhody vitamínu B12 patrí jeho schopnosť zabezpečovať normálnu funkciu mozgu, zlepšuje schopnosť myslieť, pomáha pri tvorbe červených krviniek a starším ľuďom pomáha v prevencii ochrany zraku. Kobalamín je nevyhnutný pre krvotvorbu. Keď ho má ľudský organizmus príliš málo, vedie to k zníženiu normálnej tvorby červených krviniek, čo zhoršuje dodávku kyslíka do rôznych častí tela. V prípade, že sa kyslík nedostáva do každej bunky nášho tela, trpíme malátnosťou, vyčerpaním a ochromujúcou únavou. Viaceré národné inštitúty zdravia odporúčajú, aby dospelí ľudia prijímali v strave cca 2,5 mikrogramov (mcg) denne. Naopak, nadmerný príjem tejto látky (hoci je vzácny) nepreukázal výraznú toxicitu pre ľudské zdravie. Vitamín B12 je vo vode rozpustný vitamín a pri nadmernou užívaní sa dostáva z tela von močom.

Hrozí poškodenie nervov

Vitamín B12 sa prirodzene nachádza najmä v živočíšnych produktoch. Výborným zdrojom kobalamínu sú hovädzie, bravčové mäso, šunka, hydina, jahňacina, ale napríklad aj rybacina – treska a tuniak. Z mliečnych výrobkov si vyberajme najmä syry, jogurty a nezabúdajme ani na vajíčka. Medzi ľudí, ktorých trápi nedostatok spomínanej živiny patria seniori, vegetariáni, ľudia so špecifickými diétami. Nízka alebo nedostatočná hladina B12 môže viesť k množstvu symptómov, z ktorých niektoré môžu byť vážne. Môžu mať za následok nezvratné a vážne poškodenie nervového systému a mozgu. K typickým príznakom nedostatočného príjmu vitamínu B12 priraďujeme tiež depresie, zmätok, problémy s pamäťou, zmeny nálady, ťažkosti so sústredením a anémiu. V poslednom spomínanom prípade sa objavujú okrem únavy aj dýchavičnosť, nepravidelný srdcový tep, boľavé ústa, strata váhy, hnačka, bledá až žltnúca pokožka.

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín B #červené krvinky #vitamín B12