Túto potravinu v kuchyni používame všetci a mnohí nadmerne. Môže ale spôsobiť infarkt či mozgovú príhodu

V snahe o chuť sa štipka soli stala naším verným spoločníkom. Avšak pre starších ľudí môže táto štipka soli skrývať viac ako len chuť - môže priniesť zdravotné komplikácie, ktoré sú často podceňované. Následky nadmerného solenia sa začínajú prejavovať ako tichá hrozba, ktorá si vyžaduje pozornosť.

17.12.2023 06:00
jedlo Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Soľ sa stala neoddeliteľnou súčasťou varenia, avšak má nepriaznivý vplyv na zdravie starších. Podľa zistení organizácie Action on Salt ktorá sa zaoberá propagáciou zníženia príjmu soli, je nadmerná konzumácia soli dôvodom na obavu. Dôsledky pre seniorov sú ešte viac alarmujúcejšie.

Odborník na výživu: Ktoré potraviny pred spracovaním umyť a ktoré nie?
Video
Zdroj: TV Pravda

Výskum naznačuje, že starší ľudia sú náchylnejší na škodlivé účinky vysokého príjmu soli. Štúdia zverejnená v Science Daily poukazuje na spojenie medzi nadmerným príjmom soli a zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení u starších osôb.

Hypertenzia, stav často zhoršovaný vysokým príjmom soli, sa stáva nebezpečným pre seniorov, s potenciálnym rizikom infarktu a mozgových príhod.

Škodlivé účinky však nekončia pri kardiovaskulárnych problémoch. Viaceré štúdie zdôrazňujú vplyv soli na zdravie kostí a poukazujú na to, že starší ľudia sú osobitne ohrození ochoreniami ako osteoporóza a zlomeniny v dôsledku vysokého obsahu sodíka v ich strave. Rovnováha minerálov v ich starnúcich kostiach je ešte viac narušená, predstavujú navyše hrozbu pre ich celkovú pohyblivosť a blahobyt.

Picture20 Čítajte viac Tieto výrobky známych kozmetických značiek sú nebezpečné, ohrozujú zdravie. Máte ich doma?

Alternatívy soli

Prechod k alternatívnym zdrojom je strategickým krokom na ochranu zdravia seniorov. Zamerať sa treba na prirodzené alternatívy k soli, otvárajúc cestu pre kulinársky svet, ktorý uprednostňuje chuť a zdravie v rovnakom rozsahu.

To sú napríklad:

1. Bylinky a koreniny

Ak vaša skrinka na korenie obsahuje iba soľ a korenie, je čas rozšíriť si obzory. Použitie čerstvých bylín, ako je bazalka, rozmarín, mäta a oregano, môže dodať jedlám chuť a sviežosť aj bez soli. Pokiaľ ide o korenie, jeden trik na zvýšenie chuti je príprava vlastného korenia. Napríklad vezmite celé semienka rasce a opečte ich na panvici a potom ich rozdrvte v mlynčeku na kávu. Nielen, že bylinky a koreniny skvele chutia, ale prospievajú aj zdraviu. Mnohé obsahujú esenciálne vitamíny a minerály, ako aj antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom spôsobujúcim rakovinu. Zvážte napríklad používanie začlenenie kurkumy do vašej stravy, aby ste získali úžasné zdravotné výhody!

2. Citrusová šťava a ocot

Často, keď jedlo chutí nevýrazne, to, čo skutočne potrebuje, je dokysliť, nie osoliť. Odšťavenie citrónovej šťavy alebo kvapka jablčného octu dodá chuť jedlám, a takto dochutené môžu pripomínať chuť soli.

3. Citrusová kôra

Najkoncentrova­nejšie arómy citrusového ovocia nie sú v šťave, ale v šupke. Pri strúhaní dávajte pozor, aby ste nepostrúhali bielu dužinu ovocia, ktorá je zvyčajne dosť horká.

4. Rôzne oleje

Použitie ochutených olejov, ako je hľuzovkový olej alebo cesnakový olej, dodáva jedlu bez soli výraznú chuť. Oleje si môžete vyrobiť doma alebo si ich kúpiť. Majte na pamäti, že ochutené oleje fungujú najlepšie na dochutenie jedál, nie na restovanie, pretože väčšina takýchto olejov je ľahšia a rýchlo sa prepaľuje.

5. Pivo a víno

Použitie piva a vína pri varení môže pridať chuť polievkam, duseným pokrmom, omáčkam a duseným jedlám. Najmä kyslosť vína dokáže dodať jedlám sviežosť, podobne ako citrusy a ocot.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zdravie #choroby #srdce #mozgová príhoda #mŕtvica #soľ