Boľavý žalúdok alebo žlčníkový záchvat? Tieto veci vám zachránia vianočný večer, začať treba týmto čajom

Najlepšia prevencia pred tráviacimi ťažkosťami, ešte pred tým, než si sadneme k sledovaniu Popolušky je samozrejme všetko nemiešať a neprejedať sa. Ak už k problému dôjde, je dobré mať pri sebe tráviace enzýmy.

24.12.2023 06:00
tekvica, hokaido, chuchyňa Foto:
Ilustračná fotka
debata

Odborníci z online poradne MojaLekáreň.sk radia, aby sme počas dní kedy hodujeme, mali v lekárničke lieky a doplnky stravy s tráviacimi enzýmami. “Odporúčam mať po ruke žalúdočné kvapky, elixír Bonora, prípadne Iberogast a okamžite ich pri začínajúcom probléme nasadiť,” hovorí Pavla Horáková, vedúca online poradne MojaLekáreň.sk

Problémy so stresom aj trávením? Pomôže bazalka!
Video
Zdroj: TV Pravda

Tráviace enzýmy vždy po ruke

Najlepšia prevencia pred tráviacimi ťažkosťami, ešte pred tým, než si sadneme k sledovaniu Popolušky je samozrejme všetko nemiešať a neprejedať sa. “Ak už k problému dôjde, je dobré mať pri sebe tráviace enzýmy, ako Pangrol, Pancreolan, Panzynorm, prípadne doplnky stravy s tráviacimi enzýmami,” hovorí farmaceutka Horáková. Sú vo forme elixírov, kvapiek, či tabletiek. Pavla Horáková prichádza aj s radou, ktorá sa dotýka prírodnej čínskej medicíny: "Vvitamíny a minerály obsiahnuté v strave je dobré dať do žalúdka medzi 7. a 9. ráno, kedy tak posilníme žalúdok, ten sa nám za starostlivosť odvďačí.”

Problém so žlčníkom a črevami nehaste, predchádzajte mu stravou

Ráno je podľa odborníčky dobré vypiť teplý čaj so zázvorom. Ideálne nalačno. Organizmus prehreje a vnútorné orgány sa pripravia na celodennú záťaž. Horáková tiež odporúča pridať do jedálnička včas potraviny, ktoré posilňujú žalúdok: pšeno, koreňová zelenina, tekvica, bataty, jablká, marhule, datle, hrozno či hrušky. Z exotických surovín je to ananás, papaya, alebo avokádo. „Ovocie ale krátko poduste v pare, aby bolo lepšie stráviteľné,” radí. Medzi bylinky, ktoré ulahodia nášmu tráveniu odborníčka zaradila mätu, zázvor, fenykel, kmín a majoránku. Neváhajte ich pridať do jedla, alebo si navariť lahodný čaj.

Ako zachrániť sviatočné trávenie v kocke

  • majte po ruke lieky a doplnky stravy na podporu trávenia (Pangrol, Pancreolan, Panzynorm, Bonora elixír)
  • vitamíny a minerály konzumujte nalačno medzi 7. – 9. ráno
  • deň začnite zahrievacím teplým zázvorovým čajom
  • do jedálnička pridajte potraviny, ktoré posilňujú žalúdok (pšeno, koreňová zelenina, tekvica, bataty, jablká, marhule, datle…)
  • ovocie pred konzumáciu poduste, bude lepšie stráviteľné

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #žalúdok #jedlo #trávenie