Pomôžu vianočné koláče pri vysokom tlaku a cholesterole, žalúdočných ťažkostiach alebo bolestiach? Neuveríte, ale takéto áno

Vianočné koláčiky, ktoré prospievajú zdraviu? Áno, existujú. Musia ale obsahovať tieto veci.Koreniny ako škorica, kardamón, vanilka, klinček alebo aníz nielen pekne voňajú a dobre chutia, ale aj pozitívne ovplyvňujú naše zdravie. A skrývajú sa v medovníčkoch a ďalšom vianočnom pečive.

25.12.2023 06:00
10 tipov, ktoré vám pomôžu pri pečení...
Ilustračné foto.
debata (1)

Škorica

Pochádza z Ázie. Táto korenina je v skutočnosti kôra olúpaná z výhonkov stromu. Aby sa zachoval tyčinkovitý tvar aký poznáme z obchodov, kúsky kôry sú vložené do seba a sušia sa na slnku. Obsahuje množstvo antioxidantov – flavonoidov, vitamínov A, B, C, E a K, z minerálnych látok obsahuje vápnik, železo, horčík, draslík, sodík a zinok. „Pre obsah týchto zložiek pomáha našej imunite, má antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti“, hovorí Mgr.Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Braislava.

Výborná je vďaka svojim protizápalovým účinkom pri prechladnutí a bolesti hrdla. „Škorica je vhodná aj pre ľudí s vysokým krvným tlakom , pomáha normalizovať hladinu cukru v krvi a vedecky sa dnes uznáva použitie škoricovej kôry pri nechutenstve, tráviacich ťažkostiach, plynatosti a ľahkých kŕčoch“, tvrdí naša odborníčka. Svoj význam má aj pri chudnutí, znižovaní hladiny cholesterolu v krvi, ale tiež pri stavoch vyčerpanosti.

Klinček

Túto koreninu získavame z malého stromu nazývaného Klinčekovec voňavý, ktorý pochádza z poloostrovov juhovýchodnej Ázie , Indonézie a Malajzie. Klinčeky sú sušené neotvorené kvetné púčiky. Obsahujú vitamíny – C, E a K, minerálne látky – mangán, vápnik a horčík. „Klinčeková silica má vysoký podiel zlúčeniny eugenolu, ktorá má antibakteriálne a anestetické vlastnosti, uvoľňuje kŕče a utlmuje bolesť“, tvrdí odborníčka na zdravú výživu. Klinčeky sa často využívali v stomatológii na miestne znecitlivenie a pri zápalových ochoreniach zubov .

Jeho výťažky sú tiež súčasťou niektorých zubných pást a pomáhajú odstrániť nepríjemný zápach z úst. Klinčeky, ale aj klinčekový olej, môžeme použiť pri liečbe respiračných ochorení , kde sa uplatnia ich upokojujúce a protizápalové účinky. Pomôže aj nášmu tráveniu, podporí chuť do jedla a uvoľní kŕče. „U diabetikov napomáhajú udržiavať pod kontrolou hladinu cukru v krvi, pretože obsahujú nigericín – zlúčeninu, ktorá podporuje bunky produkujúce inzulín a tým zlepšuje jeho vylučovanie“, hovorí Mgr.Blažová.

Aníz

Pochádza z Egypta, sú to semienka jednoročnej kvitnúcej rastliny s názvom Bedrovník anízový. Chuť anízu je podobná s viacerými koreninami ako sú napríklad fenikel, badián, alebo sladké drievko. Obsahuje vitamíny A, B a C, minerálne látky – železo, mangán, vápnik a meď. „Semená obsahujú najvyššiu koncentráciu olejov, ktorých hlavnými zložkami sú anetol, estragol a ketón. Jeho zloženie podporuje náš tráviaci systém, veľmi dobre pôsobí pri nevoľnosti, zvracaní, bolestiach brucha, pri hnačke, plynatosti a tiež pri gastritíde“, vymenúva pozitíva Mgr.Blažová ‍⚕️. V aníze sa nachádzajú zlúčeniny podobné estrogénu, preto je vhodný pre ženy na zmiernenie prejavov menopauzy. Dojčiacim mamičkám sa zasa odporúča pitie anízového čaju na podporu tvorby materského mlieka. Má tiež antibakteriálne účinky a napomáha dýchacím cestám pri kašli.

Vanilka

Vanilka pravá je rastlinka, ktorá sa k nám dostala z Mexika. Rastlina je lianovitého typu, preto potrebuje pre svoj rast oporu stromu alebo tyče. Vanilkový struk (správne tobolka) je vlastne plod orchidey naplnený čiernou kašovitou hmotou a obsahuje množstvo drobných neklíčivých semien. Po fermentácii sa tobolky sušia na slnku, potom sa z nich extrahuje vanilín, ktorý je známy typickou sladkou vôňou, túto esenciu označujeme ako vanilková aróma. Vanilka obsahuje menšie množstvo komplexu vitamínov B – B1, B2, B3, B5, B6, stopy minerálov – horčík, vápnik, mangán, draslík, železo a zinok.

„Využívaná je aj jej vôňa – pôsobí proti únave, depresívnym stavom a celkovo upokojuje nervový systém. Pitie bylinkového čaju s obsahom vanilky nám pomôže pri zápale v tráviacom systéme, pri kŕčoch, hnačke a žalúdočných nevoľnostiach“, hovorí odborníčka. Vanilín sa preukázal aj ako prospešná látka pri zmierňovaní artritídy alebo dny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #medovník #škorica vanilka