Seniorka zomrela po tom, čo uvidela účet za vodu. Prečo hrozí aj dnes starším ľuďom infarkt, mŕtvica alebo zástava srdca?

K oslavám príchodu nového roka patria ohňostroje, petardy či delobuchy. Je nevyhnutné si však uvedomiť, že všetky tieto podnety môžu ohroziť zdravie seniorov.

31.12.2023 06:00
domov dôchodcov, dôchodca, opatrovateľ Foto:
Ilustračné foto.
debata

Okrem strachu môžu zdanlivo neškodné petardy a ohňostroje vyvolať u starších ľudí zdravotné problémy, . dokonca až také ako ako srdcový infarkt, zástavu srdca alebo mŕtvicu. Ohroziť zdravie starších ľudí môžu všetky udalosti, ktoré im spôsobia úzkosť a šok. Dokazuje to aj nedávny prípad talianskej seniorky, ktorá zomrela potom, ako otvorila účet za vodu v sume 15 000 eur.

Záchranár Viliam Dobiáš: Prvá pomoc pri infarkte
Video
Zdroj: TV Pravda

V tragickom prípade 88-ročná Talianka skolabovala, keď uvidela nesprávny účet za vodu. Vodovodná spoločnosť žene vystavila faktúru na 15 000 eur. Krátko potom, ako sa dozvedala, akú sumu má zaplatiť, žena skolabovala a museli ju odviesť do nemocnice, tvrdia podľa agentúry ANSA jej príbuzní. Seniorka mala nastavenú automatickú platbu, banka 15 000 eur uhradila.

Táto udalosť poukazuje na zraniteľnosť seniorov a potenciálne spúšťače, ktoré môžu viesť k vážnym následkom a k veciam, ktoré starších ľudí stresujú môžu byť aj novoročné oslavy.

Ohňostroje a výbuchy

Vítania Nového roka často zahŕňa ohňostroje, petardy a oslavné výbuchy. Podľa Amerického združenia geriatrickej psychiatrie (AAGP) môžu mať starší ľudia zvýšenú úzkosť v dôsledku senzorického preťaženia vzniknutého hlasnými zvukmi a jasnými svetlami počas takýchto podujatí. Táto úzkosť nie je neobvyklá a môže viesť k zvýšeniu hladiny stresu, s potenciálnym vplyvom na duševné aj fyzické zdravie.

Zvýšená citlivosť

S vekom sa zmyslové vnímanie jednotlivcov môže stať citlivejším. Hlučné zvuky, ako tie, ktoré produkujú ohňostroje, môžu byť pre seniorov preťažujúce, vedúc k zvýšeným hladinám stresu a potenciálnym zdravotným komplikáciám. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zdôrazňuje, že duševné problémy vrátane úzkosti môžu výrazne ovplyvniť starších ľudí. Strach z neznámeho – predvídanie, kedy môže prísť ďalší výbuch – môže byť duševne náročný a škodlivý pre seniorov.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #senior #úzkosť #Silvester #ohňostroj