Chráni pred rakovinou, uľaví boľavému žalúdku, je dobrý na kĺby, dodá veľa vitamínu C. Ako bonus pomáha chudnúť

Pomáha pri tráviacich ťažkostiach ako je pálenie záhy, plynatosť, hnačka a vracanie. Má tiež vynikajúce protizápalové a protirakovinové účinky.

01.01.2024 00:00
ovocie, exotika, karotenoidy, farby Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ananás je zdrojom silným antioxidantov, pričom najznámejšie z nich sú vitamín C a beta-karotén. Všetky tieto látky ničia v tele takzvaný oxidačný stres, ktorý vzniká ako dôsledok zlej životosprávy, znečisteného životného prostredia, fajčenia či pitia alkoholu.

Potraviny, ktoré sú bohaté na beta-karotén ochraňujú ľudské telo pred vznikom rakoviny prostaty. Harvardská škola verejného zdravia rovnako presviedča, že ananás chráni pred rakovinou hrubého čreva. Preventívny účinok proti rakovine má chutné ovocie aj vďaka vysokému množstvu vlákniny. Dostatočné množstvo vody a vlákniny v ananáse pomáha zlepšovať trávenie, vyprázdňovanie a účinne bráni zápche.

Okrem týchto antioxidantov sa v ananáse nachádza aj vysoké množstvo vlákniny, ktorá na seba viaže škodlivé látky a toxíny. Ako tvrdí American Cancer Society, vysoký príjem vlákniny z ovocia súvisí so zníženým rizikom kolorektálneho karcinómu. Niektoré štúdie tiež tvrdia, že látka bromelín sa používa pri liečbe zápalu hrdla alebo ústnej dutiny spôsobených ožarovaním.

Čo vravia odborníci

Ananás je tropické ovocie bohaté na veľké množstvo vitamínov, enzýmov a antioxidantov. Je plodom tropickej rastliny ananásovníka chocholatého, pochádzajúceho z Južnej Ameriky. Vďaka Krištofovi Columbusovi, ktorý naložil niekoľko ananásov na palubu svojej lode počas druhej plavby z Ameriky domov v roku 1496, sa ananás rozšíril skoro do všetkých krajín sveta.

Zrelý ananás má sladkú chuť, nezrelý trpkú a horkú chuť. Konzumáciou tohto ovocia môžme posilniť nielen imunitný systém, vybudovať silné kosti , ale zároveň podporiť naše trávenie. „Je zaujímavé, že je ananás sladký, ale obsahuje málo kalórií. Má vysoký podiel vitamínu C a mangánu, vlákniny a bromelaínu. Bromelaín je enzým, ktorý štiepi bielkoviny“, hovorí Mgr.Klinčáková z nasej Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.

Konzervovaný ananás je chutný, avšak stráca veľké množstvo svojich účinných a prospešných látok, takisto sa konzervovaním tohto ovocia rozkladá enzým bromelín, odporúča sa teda konzumovať ho celkom čerstvý.

Pomáha pri tráviacich ťažkostiach ako je pálenie záhy, plynatosť, hnačka a vracanie. Má tiež vynikajúce protizápalové účinky. Ananás je veľmi dobrým zdrojom kyseliny listovej a vitamínu B1a B6. Je výborným pomocníkom v boji proti obezite.

Pomôže zmierniť zápal

Ananás sa právom pýši vysokým obsahom vitamínu C, ktorý sa spolu s kľúčovým enzýmom bromelínom odporúča na tíšenie bolesti. Spomínaná dvojica látok má silný protizápalový potenciál, a preto sa netreba čudovať, že už len malá dávka ananásu si dokáže hravo poradiť so znižovaním opuchu kĺbov, ktorý sa spája práve s reumatoidnou artritídou. Pre zvýšenie efektu tejto lahodnej potraviny sa odporúča jeho každodenná konzumácia. Postačia už minimálne množstvá, a to napríklad šálka nakrájaného ananásu. Kombinovať sa môže s obilninami i jogurtom. Ak nie je po ruke čerstvý ananás, trochu ho v tomto smere zastúpi aj šťava z jeho plodov. Netreba však zabúdať, že pasterizáciou či konzerváciou ananásu dochádza k vyššiemu riziku zničenia dôležitých enzýmov.

Poďakujú oči aj ústa

Podľa údajov, ktoré publikoval magazín Archives of Ophthalmology konzumácia troch a viac porcií tohto druhu ovocia znižuje riziko makulárnej degenerácie, ktorá je jednou z príčin straty zraku u starých ľudí. Tropické ovocie obsahuje vitamín A, ktoré pomáha nielen očiam, ale aj pokožke. Enzým bromelín sa stará aj o zdravie ústnej dutiny. Odstraňuje povlak a škvrny zo zubov. Okrem toho má protizápalové vlastnosti, takže si hravo poradí s infekciami a drobnými poraneniami v ústach.

Štíhla postava

Na svoje si prídu aj seniori, ktorých trápi nadváha. Aj v tomto prípade vstupuje do „hry“ vláknina, ktorá navodzuje dlhodobý pocit sýtosti. Pitie ananásovej šťavy teda v konečnom dôsledku potláča chuť na sladkosti. Okrem toho obsahuje aj vitamín B1, ktorý zlepšuje metabolizmus. Rýchlejšia látková výmena vedie k úbytku nadbytočných kilogramov tuku a štíhlejšej postave.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #ovocie #ananás