Prospieva cievam, uvoľňuje kŕče, pomáha pri horúčkach a vyrieši aj problémy s trávením. Mnohí sa ho však boja kúpiť pre jeho veľkosť

Už 200 gramov tohto ovocia dodá odporúčanú dennú dávku vitamínu C a zásobí telo železom, zinkom, draslíkom, fosforom, horčíkom, vápnikom aj sodíkom. Jeden plod váži medzi 500 až 1 500 gramami, približne polovicu jeho hmotnosti však tvorí extrémne hrubá šupka, ktorá je pre pomelo typická. Takže aj z tých najväčších zostane asi 750 gramov dužiny.

04.01.2024 06:00
ovocie, exotika, karotenoidy, farby Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aj keď ho mnohí nepoznajú, je v popularite hneď za pomarančom, mandarínkou či citrónom. Pripomína totiž grapefruit, ale je väčšie a predáva sa vo fólii poprípade v sieťke. Úlohou fólie je spomaliť proces vysýchania dužiny vo vnútri. Obchodníci ho balia do plastových sieťok aj prero, aby sa ľahšie prepravovalo. Ďalším dôvodom je odlíšenie od grapefruitu. Ak teda vidíte ovocie, podobné grapefruitu, je však zabalené v sieťke, ide o pomelo.

Pochádza z Juhovýchodnej Ázie, no udomácnilo sa už v Európe a aj na Slovensku. Chuť pomela je kombináciou osviežujúcej sladkosti a lahodnej kyselkavosti. Toto ovocie má obvykle svetlozelenú alebo žltú farbu, zatiaľ čo dužina vo vnútri je biela, ružová alebo červená v závislosti od odrody.

Podporí výživu vášho tela a pozitívne ovplyvní vaše zdravie

Dužina obsahuje veľkú nálož zdraviu prospešných látok. V dužine sa nachádzajú látky, ktoré majú antibakteriálne účinky. Pomelo sa osvedčilo najmä v boji proti zápalu močových ciest. Ak práve bojujete s bakteriálnou alebo vírusovou infekciou, s horúčkou, kašľom či obyčajným prechladnutím, siahnite po pomele. „Obsahuje vysoký podiel vitamínu C (kyseliny askorbovej). Už 200 gramov ovocia vám dodá odporúčanú dennú dávku vitamínu C“, hovorí Mgr.Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravia v Bratislave.

Pomelo zásobí telo železom, zinkom, fosforom, horčíkom, vápnikom i sodíkom. To je potrebné najmä u ľudí trpiacich anémiou. Plody pomela sú veľmi dobrým zdrojom draslíka, keďže obsahuje približne 37% dennej potreby. Vysoký obsah draslíka pomôže čeliť kŕčom a stuhnutým svalom, draslík uvoľňuje napätie v krvných cievach a zvyšuje krvný obeh a okysličovanie v orgánoch.

Toto ovocie sa využíva aj pri chudnutí – pomelo a aj grapefruit obsahujú „enzým spaľujúci tuky“, ktorý vám môže pomôcť znížiť telesnú hmotnosť.

„Vďaka vysokému podielu vlákniny odstraňuje problémy s trávením, zápchu ako aj hnačku. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov môže pomelo účinkovať proti starnutiu. Hlavné antioxidanty sú naringenín a naringín. Okrem toho pomelo obsahuje protizápalový antioxidant lykopén, ktorý sa nachádza aj v rajčinách“, vymenúva ďalšie pozitíva tohto ovocia naša odborníčka na zdravú výživu.

Ako kupovať pomelo

Pri mnohých druhoch ovocia a zeleniny je bezchybný vzhľad známkou najlepšej kvality. Pri pomele je to inak. Čím je šupka zvráskavenejšia a nevzhľadnejšia, tým je jeho dužina šťavnatejšia, sladšia a aromatickejšia. Takže ak sa dá šupa ľahko stlačiť, je matná a mierne zvráskavená, je dozreté. Keďže sa plody oberajú, až keď sú dozreté, nie je potrebné nechať pomelo doma dozrieť. Keď si ho kúpite, pri izbovej teplote ho môžete bez problémov skladovať až dva týždne. Pri teplote do 15 stupňov Celzia aj o niečo dlhšie.

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #vitamíny #vitamín C #pomelo