Zmierni bolesť a zápal kĺbov, ale zabíja aj rakovinové bunky a chráni pred infarktom. Určite ju máte doma

Bolia vás kĺby? Skúste pridať do jedla tento žltý zázrak, účinky sa prejavia pomerne rýchlo a lacno.

06.01.2024 06:00
uzi Foto:
Ilustračné foto
debata

Bolesti kĺbov dokáže uľaviť viacero vecí. Napríklad aj striedanie tepla a zimy zmierňuje počiatočné štádia artritídy. Teplo pomáha pri upokojovaní tuhých kĺbov a boľavých svalov, zatiaľ čo terapia chladom je účinná pri zmierňovaní opuchov a zlepší prúdenie krvi. Ošetrenie teplom spočíva napríklad v použií elektrickej prikrývky, ale pomôcť si môžete aj teplým kúpeľom. Liečba chladom by sa mala robiť v dvadsaťminútových intervaloch, a to prikladaním studených obkladov na postihnuté miesta.

Naozaj pomôže kurkuma?

Vedci preukázali, že aj konzumácia určitých druhov potravín dokáže potlačiť príznaky začínajúcej sa artritídy. Takouto potravinou je nepochybne aj "kurkuma. Žlté korenie, ktoré sa s obľubou používa v indickej kuchyni obsahuje látku zvanú kurkumín, ktorá pomáha pri zmierňovaní bolesti kĺbov. Jemne sladké a silno aromatické korenie má aj protizápalové účinky. Výskum preukázal, že kurkuma podávaná potkanom pomáhala zmierniť zápal ich kĺbov.

Kurkuma má antioxidačné, antibakteriálne, antiseptické a protizápalové účinky, podieľa sa na potláčaní akútnych alebo chronických zápalov, podporuje imunitný systém a pôsobí preventívne pred vznikom ochorení.

V ajurvédskej medicíne sa táto korenina používa na liečenie rán, zápalov a nádorov, má významné antioxidačné a protizápalové účinky. Podľa ajurvédy je zmes kurkumy a medu najsilnejším prírodným antibiotikom účinným pri prechladnutí, nádche a chrípe.

Vedci zároveň upozorňujú, že nie je nevyhnutné konzumovať vysoké dávky tohto korenia, keďže sa nepoznajú presné účinky jeho pôsobenia pri nadmernom používaní. Na začiatok teda postačí štipka kurkumy do niektorých druhov hotových pokrmov.

Kurkuma je známa antioxidačnými účinkami. Obsahuje spomínaný kurkumín, ktorému sa a pripisujú silné antioxidačné účinky. Výhodou kurkumy je aj to, že podporuje zníženie cholesterolu a krvný tlak.

Ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, by sa ale mali vyhnúť konzumácii veľkých dávok kurkumy.

Skúste lososa

Účinným bojovníkom proti artritíde sú aj takzvané zdravé tuky. Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú pri znižovaní zápalu v ľudskom tele a zlepšujú fungovanie imunitného systému. Medzi zdroje omega-3 mastných kyselín patria semená rastlín, orechy, rastlinné oleje, ale aj mastné morské ryby, ako napríklad tuniak, losos, makrela, sardinky a sleď.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #kĺby #korenie #artritída #bolesť kĺbov #kurkuma