Rýchlo odstraňuje bolesť hlavy, upraví trávenie, chráni srdce a upokojí nervy

Ide o veľmi hodnotnú potravinu, ktoráé dokáže doplniť potrebné látky do nášho tela. Odporúča sa denná konzumácia.

19.01.2024 06:00
ovocie, exotika, karotenoidy, farby Foto:
Ilustračné foto.
debata

Účinok banánov na organizmus je neopísateľný. Menej zrelé banány pomáhajú pri zápche, zrelé naopak pri hnačke. Ľudia, ktorých trápia bolesti brucha a majú zlé vyprázdňovanie, pre nich je tiež banán veľmi nápomocný pre obsah vlákniny, ktorá podporuje pravidelnú stolicu. Pri obličkových problémoch však obmedzte banány v strave na minimum.„Účinky banánov boli zaznamenané pri bolestiach hlavy, bojujú pri depresii. Vďaka vitamínu B tlmia nervový systém“, hovorí Mgr.Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Vitamín B a tryptofán uvoľňujú v tele serotonín, ktorý znižuje nervozitu a stres . Serotonín zabezpečuje dobrú náladu. Banány odstraňujú nespavosť. „Podporujú imunitný systém, preto ich odporúčam konzumovať počas zimných a sychravých dní“, hovorí odborníčka.

Zaujímavé je, že účinky banánov sa menia s ich dozrievaním. Pôsobivé zdravotné prínosy majú totiž aj zelené a tvrdšie kúsky tohto ovocia. Malý banán poskytuje ľudskému telu jednu kľúčovú živinu, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie svalov. Ide o minerál draslík. Kus tohto ovocia ho obsahuje až okolo 400 mg.

Keďže medzi svaly patrí aj ten srdcový, draslík pomáha udržiavať v dobrej kondícii aj srdce. Jeden banán teda zabezpečí až desatinu odporúčaného denného príjmu tejto minerálnej látky. Draslík sa vyčerpáva najmä pri fyzickej námahe a pri dehydratácii organizmu. Seniori pravidelne trpia nedostatkom tekutín v tele, pretože sa u nich s vekom znižuje pocit smädu.

Odstráni kŕče v nohách

Okrem draslíka sa v banánoch nachádza aj asi desatina dennej potreby horčíka. Magnézium spolu s draslíkom patria k základným minerálnym látkam, ktoré potrebuje ľudské telo. Tieto minerálne látky sa nazývajú aj ako elektrolyty. Ich hladina klesá pri nedostatočnom pitnom režime a súvisia s únavou svalov, ale aj s ťažkými kŕčmi v nohách, a to najmä počas noci. Pri nedostatočnom množstve elektrolytov sa odporúča pravidelná konzumácia banánov a rovnako pravidelné pitie vody. To, že ľudské telo nemá dostatok spomínaných minerálnych látok spoznáme aj na celkovej fyzickej kondícii a na boľavých, tvrdých lýtkach.

Profituje aj srdce

Banány môžu pomáhať aj ľuďom so srdcovocievnymi ochoreniami a tým, ktorých trápi vysoký krvný tlak. Hypertenzia je spojená aj nadmernou konzumáciou slaných potravín. Tie obsahujú vysoké množstvo sodíka, ktorý prispieva k vyššiemu krvnému tlaku. Banány obsahujú draslík a ten pomáha tak, že vyrovnáva hladinu sodíka v tele a priamo pôsobí znižovanie krvného tlaku.

Hnedé škvrny

Banány získavajú zrením sladšiu a lahodnejšiu chuť. Pozor si treba dávať na tie kusy tropického ovocia, ktoré majú hnedé škvrny. Rýchlejšie totiž ovplyvňujú hladinu cukru v krvi, ale lepšie sa trávia. Takisto majú o čosi vyšší glykemický index ako nezrelé ovocie. Diabetikom sa preto odporúča, aby konzumovali tvrdšie a nie sýto žlté plody.

debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #trávenie #srdce #zápcha #bolesť hlavy #banán