13 potravín, ktoré by ste mali jesť, ak trpíte reumou. A ako je to s alkoholom? Škodí alebo pri tomto ochorení pomáha?

Vyhýbať by ste sa nemali potravinám, ktoré pôsobia protizápalovo a zlepšujú priebeh ochorenia.

21.01.2024 06:00
uzi Foto:
Ilustračná fotka.
debata (5)

Reuma, alebo reumatoidná artritída, je autoimunitné ochorenie postihujúce kĺby, svaly, väzy a iné časti tela.Vyznačuje sa chronickým zápalom, ktorý môže viesť k bolesti, opuchom a obmedzeniu pohybu postihnutých častí tela. Pre ľudí s touto chorobou je dôležité vedieť, že výber správnej stravy môže mať výrazný vplyv na zmiernenie príznakov a zlepšenie celkovej kvality života.

Ako znížiť riziko ochorenia?

Reuma sa vyvíja, keď imunitný systém tela začne útočiť na vlastné bunky a tkanivá, najmä na kĺby. Pôvod tejto autoimunitnej reakcie nie je úplne pochopený, ale genetika, environmentálne faktory a iné okolnosti môžu hrať úlohu v jej vzniku. Brániť sa reume môžete kombináciou primeranej fyzickej aktivity, vhodnej stravy a prípadne liečby pod dohľadom odborníka.

Podľa odborníkov má zloženie stravy významný vplyv na priebeh reumatických ochorení, môže stav pacienta výrazne zhoršiť, ale aj podporiť liečbu. Potvrdili to aj samotní pacienti. Tí, ktorí trpeli napríklad artritídou, mali skúsenosť, že po vylúčení určitých potravín sa im bolesti buď zmiernili, alebo úplne vymizli.

Jesť sa odporúča najmä surová zelenina je bohatá na vitamíny, pretože pomáha odbúravať škodlivé zápalové látky. Jej pôsobenie v črevnej sliznici znižuje zápaly.

13 potravín, ktoré pomáhajú pri reume:

1. Losos: Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú protizápalové účinky a môžu pomôcť znížiť bolesť spojenú s reumou.

2. Brokolica: Plná vitamínu K a C, brokolica pomáha zlepšiť zdravie kostí a zmierniť zápalové procesy.

3. Kurkuma: Obsahuje kurkumín, ktorý má silné protizápalové vlastnosti a môže pomôcť zmierniť bolesť spojenú s reumatoidnou artritídou.

4. Orechy: Bojovníci proti zápalu, orechy sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty.

5. Jahody: Obsahujú vitamín C a antioxidanty, ktoré znížia zápal a udržať zdravie kĺbov.

6. Špenát: Plný železa, vitamínu K a antioxidantov, špenát môže prispieť k zdraviu kostí a zmierneniu príznakov reumy.

7. Červená paprika: Obsahuje vitamín C, ktorý môže podporovať zdravie kĺbov a znižovať zápal.

8. Olivový olej: Zdravý tuk v olivovom oleji môže pomôcť zmierniť zápalové procesy v tele.

9. Cibuľa: Obsahuje síru, ktorá môže pomôcť pri regenerácii tkanív a zmiernení príznakov reumy.

10. Tmavá čokoláda: Obsahuje flavonoidy, ktoré majú protizápalové účinky a môžu prispieť k celkovému zlepšeniu zdravia.

11 Šťava z granátového jablka: (toto perzské ovocie má protizápalové účinky a veľa antioxidantov, denne stačia 2 – 3 lyžice neriedenej šťavy).

12,Ananás: (bromelín, enzým prítomný v tomto ovocí zmierňuje aj zápal) – vhodný je asi pohár denne tejto šťavy.

13. Zemiaky: Veľmi dobré proti reumatizmu sú zemiaky. Nastrúhajte si dva zemiaky a vyžmýkajte z nich šťavu. Odporúč sa piť každý deň dve lyžičky zemiakovej šťavy pred jedlom.

Bonusová potravina:

Zelený čaj: Obsahuje polyfenoly a antioxidanty, ktoré môžu pomôcť v boji proti zápalu a podporiť celkové zdravie.

Potraviny, ktoré by sa jesť nemali:

Okrem pridávania užitočných potravín do stravy je dôležité aj vyhýbať sa niektorým, ktoré by mohli zhoršovať zápalové procesy. Patria sem potraviny obsahujúce veľa nasýtených tukov, rafinovaných cukrov, a potraviny zvyšujúce hladinu kyseliny močovej, ako sú niektoré mäsové výrobky a alkohol.

Vyvarovať sa treba aj týchto potravín: Slnečnicový, sójový a repkový olej, kešu a arašidové oriešky, rastlinné maslá (vysoká prevaha omega-6), červené mäso obsahujúce veľké množstvo hémového železa podporujúceho zápaly, čokoláda, nutella.

Pamätajte, že výživa pri reume by mala byť individuálna a konzultácia s lekárom alebo odborníkom na výživu je vždy dôležitá. Integrácia týchto potravín do stravy môže pomôcť podporiť zdravie kĺbov a zmierniť príznaky reumatoidnej artritídy.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zdravie #senior #reuma