Pohár tejto šťavy denne chráni pred rakovinou pankreasu, prostataty a hrubého čreva, poradí si ale aj s cholesterolom

Obsahuje antioxidant, ktorý bojuje proti viacerým druhom rakoviny, najviac sa však osvedčil v prevencii nádorových ochorení hrubého čreva.

28.01.2024 06:00
rajčinová šťava, rajčinový džús, pohár, rajčiny Foto:
Ilustračné foto.
debata

Paradajky obsahujú vysoké množstvo látky zvanej lykopén. Ide o antioxidant, ktorý bojuje proti viacerým druhom rakoviny, najviac sa však osvedčil v prevencii nádorových ochorení hrubého čreva. Spomínaná látka potláča tvorbu takzvaných kolorektálnych adenómov, ktoré sú tiež známe ako prekurzory rakoviny hrubého čreva. Podobný úspech majú potraviny a nápoje pripravené z rajčín aj pri prevencii rakoviny prostaty. Tento druh ochorenia je obzvlášť nebezpečný u starších mužov. Problémy s prostatou sa prejavujú častým nutkaním na močenie. Odvádzanie tekutín z tela je nepríjemné najmä v noci, pretože väčšine mužov v staršom veku znepríjemňuje a najmä prerušuje pokojný spánok.

Bojuje proti rakovine

Lykopén si zastane svoje miesto aj v prevencii rakoviny pankreasu, ktorý je nevyhnutný na produkciu hormónu zvaného inzulín potrebného na štiepenie cukrov v krvi. Podľa portálu healthdigezt.com muži, ktorí pravidelne konzumovali paradajky mali o 30 % nižšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny pankreasu, než páni, ktorí o tieto chutné červené plody neprejavovali záujem. V boji proti spomínanému druhu nádorového ochorenia však nie je lykopén osamotený. Rajčiny totiž obsahujú vysoké množstvo beta-karoténu. Je to látka, ktorá sa v ľudskom tele mení na vitamín A. Ten si pripisuje pozitívne body za ochranu zraku a pokožky.

Poradí s cholesterolom

Úľavu od zažívacích ťažkostí pomáha vyriešiť vláknina, ktorá je zastúpená v paradajkách v hojnom množstve. Vláknina je druh polysacharidu, ktorý v hrubom čreve viaže na seba škodlivé látky a uľahčuje vyprázdňovanie. Chváli si ju aj samotný žalúdok, nakoľko mu ponúka pomoc pri riešení tráviacich ťažkostí a zároveň navodzuje pocit zasýtenia. Tento efekt pomáha ľuďom udržať si primeranú telesnú hmotnosť a neprepadať zbytočne problémom s nočným prejedaním.

Ak vás lekár neustále upozorňuje na vysoké hodnoty cholesterolu v krvi, zrejme nie je na škodu zaradiť do jedálneho lístka zopár paradajok. Vláknina v tomto prípade poslúži, ako „čistič“ nánosov cholesterolu na stenách krvných ciev. Uľahčuje tak prietok krvi a znižuje riziko infarktu či iných srdcovocievnych chorôb. Okrem vlákniny majú paradajky aj látku niacín (vitamín B3), ktorá tiež znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Živiny v podobe ďalšieho vitamínu z radu B, B6 (pyridoxín), foláty a minerálna látka draslík zmenšujú riziko vzniku srdcovocievnych ochorení a pomáhajú pri predchádzaní vzniku krvných zrazenín. Pravidelne pitie paradajkovej šťavy je zvlášť vhodné pre diabetikov, ktorí sú vystavení vyššiemu riziku vzniku krvných zrazenín. Lahodný paradajkový nápoj si môžete pripraviť aj v pohodlí domova.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #pankreas #hrubé črevo