100 gramov denne vyčistí krv ako žiadna iná potravina, zabráni mŕtvici, infarktu a zníži krvný tlak. Prečo by ju mali jesť najmä seniori?

Cvikla, známa aj ako červená repa, je výnimočná potravina, ktorá by mala byť súčasťou stravy nielen seniorov. Prospešná je najmä šťava z nej.

03.02.2024 06:00
Seniori Foto:
Ilustračná fotka.
debata (5)

Existuje niekoľko dôvodov, prečo by seniori mali zahrnúť červenú cviklu do svojho jedálnička.

Prehľad živín, ktoré sa nachádzajú v 100-gramovej porcii varenej červenej repy:

  • Kalórie: 44
  • Bielkoviny: 1,7 g
  • Tuk: 0,2 g
  • Sacharidy: 10 gramov
  • Vláknina: 2 gramy
  • Kyselina listová: 20% z Denného referenčného príjmu (DRP)
  • Mangán: 14 % DRP
  • Meď: 8 % DRP
  • Draslík: 7 % DRP
  • Horčík: 6 % DRP
  • Vitamín C: 4 % DRP
  • Vitamín B6: 4% DRP
  • Železo: 4 % DRP

1. Zlepšuje fyzický výkon

Cvikla obsahuje dusičnany, ktoré môžu zvýšiť a zlepšiť celkovú fyzickú výkonnosť. To môže byť pre seniorov obzvlášť prospešné, pretože udržiavanie sily a flexibility je dôležité pre zachovanie nezávislosti a kvality života.Pre starších ľudí, ktorí sa venujú fyzickej aktivite, môže byť cvikla prospešná v procese zotavovania sa po cvičení. Obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalom a stimulovať regeneráciu svalov.

2.Znižuje zápaly

Cvikla obsahuje zlúčeniny s protizápalovými vlastnosťami, čo môže pomôcť seniorom, ktorí trpia chronickým zápalom spojeným so starnutím a niektorými chorobami.

3. Obsahuje veľa vlákniny

Vláknina si dokáže poradiť so zažívacími ťažkosťami. Patrí totiž medzi polysacharidy a vyskytuje sa v rozpustnej a nerozpustnej forme. Prvá spomínaná forma dokáže na seba viazať škodlivé látky, toxíny a vodu. Vláknina pomáha napríklad pri hnačke tým, že zväčšuje objem stolice a podobné pozitívne účinky má aj pri zápche, ktorá zvykne najviac vytrápiť starších ľudí. Zápcha sa u seniorov objavuje aj z dôvodu nedostatočného pitného režimu a nestáleho príjmu vlákniny. Okrem ochrany žalúdka a čriev vláknina funguje aj ako skvelá prevencia proti cukrovke 2. typu, obezite a rakovine hrubého čreva. Cvikla obsahuje približne 3 gramy vlákniny na 100 gramov suroviny.

4. Bohatá na vitamíny a minerály

Červená cvikla je bohatá na rôzne vitamíny a minerály. Tieto živiny prispievajú k celkovému zdraviu, správnej funkcii svalov a energii. Z vitamínov obsahuje vitamín A, C a kyselinu listovú. Vitamín C zlepšuje obranyschopnosť organizmu a chráni telo pred pôsobením vírusov a infekcií. Kombinácia vitamínu B6 a minerálnej látky horčíka zmierňuje výskyt kŕčov, bolesti nôh a svalov. Minerál železo sa zase podieľa na lepšej krvotvorbe. Čím viac krvného farbiva má ľudské telo, tým viac kyslíka sa dostáva krvou do jednotlivých telesných buniek a tkanív. V praxi sa to prejaví zníženou mierou únavy a väčším prílevom energie. Okrem spomínaných minerálnych látok má cvikla aj meď, mangán a fosfor, ktoré potešia imunitu i zdravie kostí.

5. Podpora kardiovaskulárneho zdravia

V prípade, že vás trápi hypertenzia, konzumovanie cvikly aj vo vyšších množstvách a každý deň je namieste. Vysoký krvný tlak sa označuje aj ako tichý zabijak, pretože jeho príznaky sú nenápadné a následky v podobe kolapsu srdca tak prichádzajú bez varovania. Červená repa obsahuje vysoké množstvo látok, ktoré znižujú hladinu krvného tlaku a upravujú aj samotnú činnosť srdca. Potrebnú ochranu dostáva aj mozog, ktorý je napríklad aj vo vyššom veku vystavený väčšiemu riziku vzniku mŕtvice.

Cvikla teda pomáha znižovať krvný tlak a zlepšovať kardiovaskulárne zdravie a zaradenie cvikle do jedálnička hrá dôležitú úlohu pri prevencii kardiovaskulárnych chorôb a mŕtvice.

Celkovo môže pravidelná konzumácia červenej cvikly prispieť k zlepšeniu zdravia a znižovať riziko niektorých zdravotných problémov, vrátane tých spojených s rizikom vzniku mŕtvicou.

Cvikla pomáha srdcu aj znižovaním cholesterolu. Ide o tukovú látku, ktorá sa usádza na stenách ciev. Rozdeľuje sa na dobrú a zlú formu, pričom posledná uvedená má predpoklad napáchať najväčšie škody. Zlý (LDL) cholesterol sa postupom času usadzuje na stenách ciev, upcháva ich, čo napokon môže vyústiť do infarktu. Cvikla redukuje hladiny cholesterolu, a to najmä vďaka vysokému obsahu vlákniny, ktorá na seba naviaže nadbytočné tuky a vylúči ich von z tela.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #senior #krvný tlak #mŕtvica #cvikla #červená repa