Beriete lieky na kašeľ? Tieto nikdy spolu nekombinujte, vystríha farmaceutka

Trápi vás suchý dráždivý kašeľ? Vyhnite sa takejto kombinácii liekov, lebo zabíjate ich účinok.

04.02.2024 06:00
žena, dôchodkyňa, pacient, demencia, alzheimer,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na liečbu suchého dráždivého kašľa, ktorý nevedie k odstraňovaniu hlienu z priedušiek, sa používajú lieky na tlmenie kašľa, tzv. antitusiká. Nie je vhodné ich však súčasne kombinovať s expektoranciami, ktoré uľahčujú vykašliavanie, nakoľko pôsobia protichodne, ozrejmila farmaceutka Monika Zdechovan z lekárne Dr. Max.

Vysvetlila, že expektoranciá sa používajú pri vlhkom produktívnom kašli a riedia hlien, ktorý je tak tlmený antitusikami. V dôsledku toho sa hromadí v dýchacích cestách, čo spôsobuje riziko tvorby hlienovej zátky.„Na trhu sú však dostupné bezpečné prípravky na liečbu oboch druhov kašľa,“ poznamenala odborníčka.

Farmaceutka odporúča nezabúdať aj na podpornú liečbu vo forme prípravkov z liečivých rastlín. Pri kašli môžu pomôcť napríklad eukalyptová silica, cineola, extrakty a nálevy z brečtanu, materinej dúšky alebo tymianu. Reflex pre kašeľ tlmia rastliny s obsahom slizov, ako sú skorocel kopijovitý, slez lesný, slez maurský, lišajník islandský a ibiš lekársky.

Pri terapii kašľa je podľa farmaceutky vhodná aj inhalácia minerálnej vody, slaných roztokov alebo eukalyptovej silice. Inhalácia zvýši produkciu vodnatého hlienu a podporí vykašliavanie. Upozornila, že eukalyptová a mentolová silica sa nesmie používať u detí do dvoch rokov pre riziko vzniku apnoe alebo laryngospazmu.

debata chyba
Viac na túto tému: #kašeľ #suchý kašeľ #vlhký kašeľ