Táto na pohľad neškodná vec vraj signalizuje rakovinu a cukrovku. Ako často sa počas dňa deje vám?

Štúdia Stanfordskej univerzity v USA tvrdí, že starší ľudia, ktorí trpia počas dňa únavou majú dvakrát väčšie riziko diagnostikovania vysokého krvného tlaku, cukrovky 2. typu alebo rakoviny.

04.02.2024 10:05
Seniori rakovina chudnutie Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Únavu často sprevádza zívanie a práve táto na pohľad neškodná vec môže byť znamením, že s vami niečo nie je v poriadku. Neškodné zívanie môže naznačovať, že máte rakovinu alebo cukrovku.

Starnutie nie je dôvodom na ospalosť a únavu počas dňa. Nadmerná denná ospalosť sa väčšinou spája práve so zhoršeným zdravotným stavom. „Zdraví ľudia bez závažných zdravotných ťažkostí sú počas dňa minimálne ospalí,“ uviedol hlavný autor štúdie Dr. Maurice Ohayon zo Stanfordskej univerzity.

Riziko zvýšenia krvného tlaku

Štúdia zahŕňala ľudí, ktorých priemerný vek bol 73 rokov. Do analýzy sa zapojilo vyše tri a pol tisíc ľudí nad 65 rokov. Približne 60 % výskumnej vzorky tvorili ženy. Viac ako 35 % účastníkov výskumu malo nadváhu, 25 % obezitu. Na spánkovú apnoe trpelo približne do 10 % dobrovoľníkov. Na začiatku výskumu hlásili dobrovoľníci nadmernú ospalosť v 23 % prípadoch. O tri roky neskôr sa ich počet zvýšil o 1 %. Vedci zistili, že riziko vzniku cukrovky 2. typu bolo takmer dva a pol krát vyššie u ľudí, ktorí boli počas dňa nadmerne unavení. Riziko rakoviny bolo dvojnásobne vyššie a riziko vysokého krvného tlaku bolo o niečo viac ako dvakrát vyššie.

Nadmerná ospalosť sa prejavuje aj v tom prípade, ak starší ľudia spia v noci viac ako sedem hodín. „Starší ľudia s týmito ťažkosťami majú opakujúcu sa potrebu spánku počas dňa. Ani po spánku v trvaní deviatich hodín sa necítia oddýchnutí,“ hovorí Ohayon. Ťažšie je rovnako aj prebúdzanie a neschopnosť dostať sa do formy v priebehu dopoludnia. O hypersomnolencii ale hovoríme až vtedy, keď sa spomínané príznaky vyskytujú najmenej trikrát týždenne počas troch po sebe nasledujúcich mesiacov.

Nemusí ísť vždy o chorobu

Zívanie je riadené mozgom a početné štúdie skúmali súvislosť medzi zívaním a rôznymi neurologickými ochoreniami. U ľudí s niektorými neuropsychiatric­kými ochoreniami, ako je schizofrénia a autizmus, je zívanie zriedkavé. Zívanie nie je častejšie iba u RS, ale aj u ľudí s Parkinsonovou chorobou (sčasti preto, že používané lieky podporujú zívanie), ďalej tesne pred nástupom migrény a po mŕtvici.

Často zívate počas dňa? Na vine ale vždy nemusí byť len únava alebo choroba. Zívanie je totiž obranným mechanizmom, ako do mozgu dostať trochu viac kyslíka. Práve to pomôže s jeho lepšou činnosťou a oživením. Všimnite si tak, že zívate aj vo chvíľach, keď je v miestnosti vydýchaný vzduch. To je jasný signál, že sa telo snaží obohatiť o ďalší kyslík a znížiť teplotu mozgu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #cukrovka #vysoký krvný tlak