Bežna a lacná potravina, ktorá chráni srdce, cievy a krv. Určite ju máte v chladničke a nie je drahá

Máte problémy so srdcom, vysokým cholesterolom a cukrovkou? Vsaďte na túto bežnú potravinu, bez ktorej si nevieme varenie predstaviť.

10.02.2024 06:00
Chladnička je plná, na rade je balkón. Na čo... Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Vaječný bielok pomáha pri kardiovaskulárnych ochoreniach a diabetom 2. typu. Neobsahuje žiadne sacharidy ani cukor. V porovnaní so žĺtkom má minimum tuku a žiaden cholesterol. Spomínaná potravina sa pýši vysokým obsahom minerálnej látky draslík. Dávka 54 mg, ktorá zodpovedá jednému bielku, je dôležitá pre udržanie zdravia srdca a kostí. Podľa výskumníkov z Marylandskej univerzity sa jeho pravidelné užívanie spája s nižším krvným tlakom, pretože podporuje rozťahovanie krvných ciev. Tieto účinky potvrdzuje aj rozsiahly výskum, ktorý sa uskutočnil na vzorke približne 12000 dospelých ľudí. Tí, ktorí si dopriali jedlo bohaté na draslík mali až o 37 % nižšie riziko vzniku ischemickej choroby srdca a až o 49 % nižšiu mieru vzniku kardiovaskulárnych chorôb oproti tým, ktorým draslík chýba. Odporúčaná denná dávka draslíka sa pohybuje na úrovni 2 – 4 gramov.

Okrem draslíka a vápnika majú bielky aj ďalšie minerálne látky. Imunitný systém posilní kombinácia zinku a selénu. Podvýživu vyrieši železo, ktoré je potrebné pri zdravej produkcii červených krviniek. Z vitamínov sa v tejto potravine nachádzajú tie z radu B, a to najmä B12. Uvedená mikroživina odstráni pocity únavy, vyčerpanosti a zlepší chuť do jedla u seniorov, ktorí majú problém s podvýživou.

Aminokyseliny koncentrované vo vaječnom bielku zase prispievajú k aktivácii mozgu, obnove buniek, čisteniu ciev, znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi a k ​​zlepšeniu činnosti srdca.

Nepodceňujete žĺtok

"Odstránenie žĺtka je často propagované ako zdravotný prínos z jedenia viacerých vajec,“ vysvetlili vedci z University of Illinois v Urbana-Champaign. „Toto nepodložené presvedčenie súvisí s obsahom cholesterolu a tuku vo vaječných žĺtkoch. Žĺtok je bohatý na živiny a obsahuje asi 40 % z celkového množstva bielkovín obsiahnutých vo vajci a jeho odstránenie sa zdá byť kontraproduktívne pre splnenie odporúčaní týkajúcich sa bielkovín.“ Uvádza to web biosfera.sk. Žĺtok je bohatý na živiny a môže obsahovať mnoho dôležitých bioaktívnych zlúčenín, ako sú lipidy, stopové minerály, antioxidačné karotenoidy a mikroRNA. Odstránenie žĺtka a súvisiacich živín z vajec môže obmedziť stimuláciu syntézy svalových bielkovín, ako aj celkové zdravie človeka.“

5 debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #cholesterol #vajce #vaječný bielok