V Čechách sa rozmáha nebezpečná choroba. Umierajú najviac seniori

Do Informačného systému infekčných chorôb (ISIN) bolo od začiatku roku 2024 do 13. februára nahlásených už 698 prípadov pertusu, inak nazývaného čierny kašeľ. Toto ochorenie postihuje všetky vekové skupiny od dojčiat po seniorov.

16.02.2024 12:25
Seniori Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Podobnú situáciu hlásia podľa ECDC aj ďalšie európske krajiny, ako napríklad Dánsko, Chorvátsko, Belgicko alebo Holandsko.

Obavy z čierneho kašľa majú aj Slováci, potvrdila to MojaLekáreň.sk. „Stále sa nás ľudia pýtajú na prevenciu a prípadnú liečbu,“ uvádza Pavla Horáková, vedúca online poradne MojaLekáreň.sk. Dodáva, že pre zdravého človeka je odpoveďou prevencia. S tou majú Slováci problém. Aj v prípade výskytu čierneho kašľa v zimných mesiacoch má posilnenie imunity samozrejme význam. Ten má vždy. Kto začal na konci leta, je o pár krokov vpred.

Čierny kašeľ podľa slov Horákovej síce nie je chrípka, ale vitamín C, D, zinok a selén sú parťáci v podpore obranyschopnosti organizmu. „V čase, keď máme bohatú skúsenosť s pandémiou, je niekedy nepochopiteľné, že namiesto prevencie stále hasíme vzniknutý problém. Radíte aj niečo prírodné? Zvyknú sa pýtať zákazníci. Echinacea, rakytník a hliva je kombinácia, ktorej by doma nemuselo chýbať. Úspech boja v prevencii u malých detí sú hlavne betaglukány, Preventan či Imunostim,“ radí vedúca online poradne.

Seniorom a bábätkám odporúča izoláciu. Hovorí, že títo ľudia majú výrazní imunodeficit a jeho zvýšenie suplementáciou je v prípade dojčiat /najviac prospešných látok získavajú z matkinho materského mlieka/, nemožné a v prípade seniora komplikovanejšie. Táto skupina ľudí by mala byť od potencionálnej nákazy izolovaná.

Dôležité je podľa Horákovej aj očkovanie. „Je síce povinné, ale mnoho rodičov dnes očkovanie svojich detí odmieta. Osveta je opodstatnená. V dospelosti je dôležité preočkovanie, pretože vakcinácia z detstva už stráca účinok.“

Seniori by mali dodržiavať nasledujúce opatrenia na ochranu pred čiernym kašľom:

Očkovanie: Starší ľudia by mali mať aktualizované očkovanie proti čiernemu kašľu. Očkovanie je jednou z najefektívnejších foriem prevencie.

Vyhnúť sa kontaktu s chorými osobami: Seniori by sa mali vyhýbať blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí trpia čiernym kašľom alebo akýmikoľvek inými respiračnými infekciami.

Dodržiavať hygienické návyky: Dôkladné umývanie rúk s mydlom a vodou po kontakte s verejnými miestami alebo s ľuďmi môže pomôcť zabrániť šíreniu ochorenia.

Zdravá strava a životný štýl: Udržiavanie zdravej stravy a životného štýlu môže posilniť imunitný systém a pomôcť tela v boji proti infekciám, vrátane čierneho kašľa.

Opatrnosť pri cestovaní: Pri cestovaní do oblastí s vysokou incidenciou čierneho kašľa by mali seniori dodržiavať opatrnosť a konzultovať s lekárom o možnostiach ochrany.

Pravidelné lekárske prehliadky: Pravidelné návštevy lekára môžu pomôcť monitorovať zdravie seniorov a identifikovať možné rizikové faktory spojené s čiernym kašľom.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #prevencia #ochorenie #čierny kašeľ