Urobte si test zraku a ak vidíte jednu vec, váš zrak je v ohrození +8 tipov pre seniorov, ako si udržať zdravé oči

Ak starnete, nie je nič dôležitejšie ako zdravie, konkrétne zdravie piatich zmyslov. Zrak nie je žiadnou výnimkou z pravidla, no s pribúdajúcim vekom môže byť ťažké cítiť, že pre starostlivosť o oči robíte dosť. Podľa Americkej akadémie rodinných lekárov približne jeden z troch starších ľudí pociťuje vo veku 65 rokov nejaký typ zhoršenia zraku alebo ochorenia očí.

25.02.2024 06:00
makula, makulárna degenerácia, senior, oči,... Foto:
To, či trpíte makulárnou degeneráciou, je možné skontrolovať s pomocou tzv. Amslerovej mriežky.
debata

Pravidelné preventívne očné prehliadky sú v ideálnom prípade už súčasťou vašich ročných alebo polročných zdravotných prehliadok. Ako starnete, normálne zmeny videnia sa nevyhnutne vyskytnú. Možno sa v týchto dňoch pristihnete pri skúšaní okuliarov na čítanie v lekárni. Návšteva očného lekára raz za čas sa môže zdať ako dostatočné preventívne opatrenie, ale pre seniorov je mimoriadne dôležité urobiť niečo navyše.

Odborník na výživu: Ako pozitívne ovplyvniť náš zrak tým, čo jeme?
Video
Zdroj: TV Pravda

Prečo by ste sa mali starať o svoje oči, keď starnete?

Zdravie očí môže ovplyvniť vaše fyzické a duševné zdravie. Mnoho seniorov zažíva pošmyknutia a pády, ktoré by sa inak dali zmierniť úspešnou operáciou oka. Seniori s očnými chorobami môžu získať späť funkčnosť a nezávislosť, keď vyhľadajú odborné ošetrenie. Napríklad úspešná operácia oka môže predĺžiť čas, počas ktorého môžete pokračovať v riadení vozidla.

Urobte si test, či sú vaše oči v poriadku. Test nájdete tu:

Druhý test zraku nájdete tu:

8 tipov na starostlivosť o zrak pre seniorov na udržanie zraku

Starostlivosť o oči seniorov je niečo, čo by všetci ľudia mali zvážiť, keď starnú. Nie je žiadnym tajomstvom, že náš zrak sa s pribúdajúcim vekom zhoršuje, či už je to genetické alebo ovplyvnené našimi každodennými aktivitami alebo okolím. Udržať si ostrý zrak je životne dôležité, ak si chcete udržať živý a aktívny životný štýl. Doktor Barry Leonard, ktorý úzko spolupracuje so seniormi, uviedol 8 tipov ako si udržať zdravie očí na vrchole.

1. Jedzte zdravé potraviny

Konzumácia potravín bohatých na vitamín C (kivi, jahody, červená paprika, papája a pomaranče), ako aj potravín bohatých na antioxidanty, betakarotén a luteín (sladké zemiaky, mrkva, špenát, tekvica, brokolica a kel) môžu znížiť riziko vekom podmienenej degenerácie makuly (AMD).

2. Chráňte si oči pred slnkom

Všetci potrebujeme vitamín D zo slnka. Pri vystavení slnečnému žiareniu si však musíte chrániť oči. Priame slnečné svetlo môže poškodiť vaše oči, spôsobiť rôzne druhy rakoviny a ďalšie zdravotné problémy.

Vždy si vezmite slnečné okuliare , aby ste znížili množstvo priameho slnečného žiarenia, ktorému sú vaše oči vystavené. Tým sa znížia vaše riziká a pomôže vám to lepšie vidieť. A ak nosíte dioptrické okuliare, zvážte ochranu očí párom dioptrických slnečných okuliarov. Takto si nemusíte vyberať medzi jasným videním a ochranou očí pred slnkom.

3. Noste dioptrické okuliare

Dioptrické okuliare a kontaktné šošovky sú vám predpísané z nejakého dôvodu. Či už ste blízko alebo ďalekozrakí, vždy by ste mali nosiť dioptrické okuliare na slnku aj mimo neho.

Nielenže vám pomôžu vidieť, ale znížia únavu očí. Kedykoľvek ich nemáte na sebe, vaše oči sa oveľa ťažšie sústreďujú. Toto dodatočné namáhanie očí môže unaviť vaše oči a môže viesť k ďalším problébom so zrakom.

Máte stále rozmazané videnie napriek tomu, že nosíte dioptrické okuliare? Možno budete potrebovať silnejší predpis. Zvážte rezerváciu očného vyšetrenia u svojho optometristu, aby ste zistili, prečo je váš zrak rozmazaný.

4. Naplánujte si pravidelné očné vyšetrenia

Starnutie je súčasťou života a nie je nezvyčajné, že na oči budete potrebovať dioptrické okuliare . Ale pokiaľ ide o starostlivosť o oči seniorov, väčšina starších jedincov si neuvedomí, že potrebujú okuliare, kým sa ich zrak výrazne nezhorší.

Jedným z najlepších spôsobov, ako si udržať zdravie očí na vrchole, je naplánovať si pravidelné ročné očné vyšetrenia. Nie vždy budete vedieť, že niečo nie je v poriadku, ale máte oveľa väčšiu šancu odhaliť potenciálne problémy s očami počas vašej ročnej návštevy u svojho optometristu.

Váš optometrista vás môže skontrolovať na bežné očné problémy súvisiace so starnutím, ako je šedý zákal, makulárna degenerácia, glaukóm a iné degeneratívne ochorenia oka. Mnoho ľudí nevie, že vaše očné vyšetrenie môže odhaliť aj nástup iných všeobecných zdravotných problémov, ako je cukrovka, hypertenzia a vysoký cholesterol.

Všetci dospelí so zdravými očami by mali absolvovať každoročné očné vyšetrenie. Ak máte ochorenie oka, ktoré si vyžaduje sledovanie, mali by ste si naplánovať očné vyšetrenia častejšie.

5. Dostatok svetla v interiéri

Naše oči potrebujú svetlo na spracovanie toho, čo vidíme. Ak vo vnútri veľa pozeráte televíziu alebo čítate, snažte sa udržiavať svoje izby dobre osvetlené. To pomôže vašim očiam sústrediť sa a výrazne zníži únavu očí.

6. Dajte svojim očiam prestávku

Ak veľa pozeráte televíziu alebo pracujete na počítači, pridajte do svojej rutiny časté prestávky. Odporúčame, aby ste si každých 20 minút urobili 20–30 sekundovú prestávku. To dá vašim očiam príležitosť relaxovať.

7. Cvičenie

Môže sa zdať zvláštne, že beh alebo skákanie na rotopede môže zlepšiť váš zrak – ale je to tak. Cvičenie zlepšuje krvný obeh a je jedným z tipov na starostlivosť o oči, o ktorých mnohí neuvažujú. Zlepšený prietok krvi zvýši množstvo kyslíka, ktorý cirkuluje cez vaše telo – vrátane vašich očí – čo môže zlepšiť kvalitu vášho videnia a odstrániť toxíny z vášho krvného obehu. Akýkoľvek druh cvičenia je prospešný, keď starnete. Nemusí to byť namáhavé, preto sa nebojte primiešať chôdzu, jogu a iné ľahšie formy cvičenia.

8. Prestaňte fajčiť

Fajčenie ovplyvňuje nielen vaše pľúca, srdce a ďalšie orgány. Toxíny, ktorým sa fajčenie vystavuje, môžu mať vplyv aj na vaše oči. Ak prestanete fajčiť, svoje zdravie výrazne zlepšíte viacerými spôsobmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #test #seniori #oči #zrak #test zraku