Táto choroba zabíja mužov v pokročilom veku. Aké má príznaky a koľko rokov s týmto ochorením môžete žiť?

Rakovina prostaty je ochorenie, ktoré postihuje pacientov v pokročilom veku. Pacienti s pokročilým karcinómom prostaty môžu mať stále odhadovanú dĺžku života 4 až 6 rokov, a preto je prvoradé pochopiť, ako táto diagnóza zapadá do jeho celkového zdravotného obrazu.

17.04.2024 06:00
uzi Foto:
Ilustračná fotka.
debata

Napríklad 83-ročný muž s výborným zdravotným stavom môže mať priemernú dĺžku života 8 až 9 rokov, zatiaľ čo 73-ročný muž s celkovo zlým zdravotným stavom môže mať rovnakú dĺžku života. Počiatočný prístup k starostlivosti o staršieho pacienta s metastatickým hormonálne senzitívnym karcinómom prostaty by teda mal zahŕňať odhad priemernej dĺžky života pacienta s prispôsobením zdravotnému stavu a jej porovnanie s prognózou v dôsledku rakoviny.

Kto je náchylnejší na rakovinu?

Rakovina prostaty je ochorenie, pri ktorom sa bunky v prostatickej žľaze, ktorá sa nachádza pod močovým mechúrom u mužov, nekontrolovateľne delia a tvoria nádor. Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu zvýšiť riziko vzniku rakoviny prostaty:

Seniori Čítajte viac Ľudia po päťdesiatke by ho mali jesť každý deň. Pomôže pri ochoreniach čriev, chráni pred touto rakovinou a dobrý je aj na kosti

Vek: Riziko rakoviny prostaty sa zvyšuje s vekom. Väčšina prípadov sa vyskytuje u mužov starších ako 50 rokov.

Genetika: Osoby s rodinnou anamnézou rakoviny prostaty majú vyššie riziko vzniku tohto ochorenia. Rovnako môžu byť ovplyvnené aj určité genetické faktory.

Rasa: Afroamerickí muži majú vyššie riziko vzniku rakoviny prostaty a často majú aj agresívnejšie formy ochorenia.

Životný štýl: Niektoré životné návyky a faktory môžu zvýšiť riziko vzniku rakoviny prostaty, vrátane nadmerného konzumovania alkoholu, fajčenia, nezdravého stravovania a nedostatku fyzickej aktivity.

Príznaky rakoviny prostaty

  • Časté močenie, najmä v noci
  • Bolesť alebo pálenie pri močení
  • Slabý alebo prerušovaný tok moču
  • Bolesť v dolnej časti chrbta, panvovej oblasti alebo v dolných končatinách
  • Problémy s erekciou
  • Krv v moči alebo spermiách

Tieto príznaky nemusia vždy naznačovať rakovinu prostaty a môžu byť spôsobené aj inými problémami, ako sú napríklad zväčšená prostata alebo infekcia močových ciest. Ak si však všimnete akékoľvek z týchto príznakov, je dôležité konzultovať s lekárom. Pravidelné preventívne prehliadky a testy môžu pomôcť pri včasnom odhalení rakoviny prostaty a zlepšiť prognózu.

Ako minimalizovať riziko vzniku choroby?

Pravidelné preventívne prehliadky: Navštevujte svojho lekára pravidelne na preventívne prehliadky a testy, ktoré môžu odhaliť prípadné problémy včas. Ranné zistenie a liečba rakoviny prostaty môže výrazne zlepšiť prognózu.

Zdravý životný štýl: Vedúci zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa zdravú stravu, pravidelnú fyzickú aktivitu a udržiavanie zdravej hmotnosti, môže pomôcť znížiť riziko vzniku rakoviny prostaty.

Opatrne s alkoholom a fajčením: Obe tieto zlozvyky sú spojené s vyšším rizikom vzniku rakoviny prostaty. Omezte alebo úplne vynechajte konzumáciu alkoholu a fajčenie, aby ste minimalizovali svoje riziko.

Doplnky stravy: Niektoré výskumy naznačujú, že určité doplnky stravy, ako je napríklad lykopén, môžu byť prospešné pre zdravie prostaty. Avšak, vždy je dôležité konzultovať s lekárom pred začatím užívania akýchkoľvek doplnkov.

Opatrne s chemikáliámi: Niektoré chemikálie používané v domácnosti alebo pri práci môžu mať vplyv na zvýšenie rizika vzniku rakoviny prostaty. Buďte opatrní pri manipulácii s chemikáliami a dodržiavajte bezpečnostné pokyny.

Stres management: Zníženie stresu a udržiavanie duševného zdravia môže tiež pomôcť minimalizovať riziko vzniku rakoviny prostaty. Skúste rôzne techniky na zvládanie stresu, ako sú meditácia, joga alebo hlboké dýchanie.

Informujte sa o svojich rizikových faktoroch: Ak máte rodinnú anamnézu rakoviny prostaty alebo iné faktory zvyšujúce riziko, informujte sa o svojich osobných rizikách a diskutujte o možnostiach monitorovania a prevencie s vaším lekárom.

debata chyba
Viac na túto tému: #muži #rakovina #seniori #prostata