Pracujúci penzisti si budú môcť od roku 2024 sporiť do druhého piliera

Na vyššiu penziu z druhého piliera si od roku 2024 budú môcť prispievať aj pracujúci poberatelia starobných dôchodkov. Vyplýva to z novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení.

19.11.2023 06:00
Pracujúci penzisti Foto: ,
Podľa návrhu rezortu práce sa sporiteľovi pri odchode do dôchodku z druhého piliera začne vyplácať takzvaný programový výber z polovice jeho nasporenej sumy.
debata (20)

Na vyššiu penziu z druhého piliera si od roku 2024 budú môcť prispievať aj pracujúci poberatelia starobných dôchodkov. Vyplýva to z novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení. V súčasnosti je pritom osoba sporiteľom v kapitalizačnom pilieri len do momentu, odkedy začne dostávať starobný alebo predčasný starobný dôchodok.

Penzistovi vyplatia iba polovicu nasporenej sumy

Podľa návrhu rezortu práce sa sporiteľovi pri odchode do dôchodku z druhého piliera začne vyplácať takzvaný programový výber z polovice jeho nasporenej sumy. Pôjde o 120 mesačných splátok počas desiatich rokov, ktoré budú v súčte tvoriť polovicu nasporenej sumy.

„Počas tohto obdobia bude môcť sporiteľ naďalej posielať z poistného na starobné poistenie aj povinné príspevky do druhého piliera, a to aj napriek tomu, že už tomuto poistencovi vznikol nárok na výplatu starobného alebo predčasného starobného dôchodku z druhého piliera,“ uviedlo ešte v máji ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Zavedením platenia príspevkov do druhého piliera aj pre pracujúcich penzistov sa majú v roku 2024 znížiť príjmy Sociálnej poisťovne o 1,8 milióna eur a v roku 2025 o 5,6 mi­lióna eur.

Zakúpenie doživotného dôchodku

Výplatná fáza druhého penzijného piliera by sa mala od roku 2024 zásadne zmeniť. Od dosiahnutia dôchodkového veku sa má nasporená suma rozdeliť na dve polovice.

pracujúci dôchodca, prenzista, daňové priznanie, práca, dôchodok Čítajte viac Kedy nemusia pracujúci penzisti platiť odvody? Koľko môžu zarobiť? Jednu polovicu bude dôchodková správcovská spoločnosť vyplácať počas desiatich rokov tzv. programovým výberom sporiteľovi, druhá polovica úspor sa má naďalej priebežne zhodnocovať vo fondoch. Počas týchto desiatich rokov budú tieto sumy dediteľné. Po desiatich rokoch si sporiteľ môže zo zvyšných úspor zakúpiť doživotný dôchodok v životnej poisťovni. Po zakúpení doživotného dôchodku pozostalí po sporiteľovi strácajú výhodu dedenia.

(sita)

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #penzista #pracujúci dôchodca