Strašiak chleba v igelite pominul, prísnejšie pravidlá dostali párky

Čerstvé a chrumkavé pletenky či chlieb sa budú na Slovensku naďalej predávať voľne z regálov nezabalené. Obchodníci však musia nakúpiť igelitové rukavice, kliešte a presviedčať nakupujúcich, aby ich pri kúpe chleba aj používali.

11.03.2010 06:50
Obchod, mäso, údeniny Foto:
Predaj mäsových výrobkov sa sprísni. Lacné výrobky, v ktorých mäso tvorí menej ako polovicu objemu, musia byť oddelené na inom regáli.
debata

Poslanci v parlamente totiž zjemnili pôvodný prísny návrh ministra pôdohospodárstva. Pekárske výrobky sa mali predávať len vo vrecku alebo cez pult. Obchodníkom sa však súčasne sprísni predaj mäsových výrobkov. Lacné výrobky, v ktorých mäso tvorí menej ako polovicu objemu, musia byť oddelené na inom regáli.

Zákon o potravinách včera poslanci odobrili, pečivo a chlieb sa však budú predávať po starom. Minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan neuspel s nápadom, ako hygienickejšie predávať rožky a chlieb. Veľké hypermarkety tvrdili, že budú predávať väčšinou zabalené pečivo a výrazne zúžia ponuku nebalených pečivárskych výrobkov z vlastných pekární.

Obchodníci však musia od mája zabezpečiť pomôcky na vkladanie žemlí či lúpačiek do košíkov. „Predajne budú povinné pripraviť k regálom s pečivom igelitové rukavice alebo kliešte, pomocou ktorých si budú kupujúci brať rožky či chlieb,“ povedal poslanec Marián Záhumenský (Smer), ktorý zmenu predložil.

Súčasne Záhumenský presadil, aby obchodníci dostávali pokuty, ak nedohliadnu na používanie rukavíc či klieští. „Napríklad predavačka bude ľudí upozorňovať, že majú igelitové rukavice používať,“ vysvetlil svoju predstavu o novom pravidle Záhumenský.

Obchodníci však živú kampaň na používanie rukavíc odmietajú. Sľubujú iba v predajniach vyvesiť nápisy a vysvetlenie, na čo rukavice pri nakupovaní slúžia. „Určite nebude stáť pri každom nákupnom vozíku predavačka a klepať ľuďom po prstoch, keď si rožky nevezmú rukavicou. Nie sme policajti. Vyvesíme v predajniach tabuľky, aby ľudia vedeli, na čo rukavice slúžia,“ vysvetlil Pavol Konštiak, prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu. Rožky a lúpačky by sa mali zároveň predávať v uzatvorených boxoch, aby na ne nepadal prach.

Spotrebitelia by mali získať lepší prehľad, čo sú plnohodnotné potraviny a čo len ich napodobeniny. Po novom sa totiž budú musieť oddeliť regály na potraviny, ktoré obsahujú menej ako polovicu mäsa, od „skutočne“ mäsových výrobkov. Bokom majú ísť aj riadne mliečne výrobky, ktoré obsahujú živočíšny tuk, od tých, ktoré majú v sebe náhradu v podobne rastlinných tukov. Bežné kravské maslo tak nebude môcť ležať v regáli vedľa masielka s rastlinným tukom. Platí to aj pre syry či smotanu. „Chceme, aby spotrebitelia neprišli do omylu. Aby sa mohli ľahšie orientovať medzi výrobkami,“ doplnil Stanislav Nemec, hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

V praxi sa totiž stávalo, že ľudia až doma zistili, že lacné maslo či smotana obsahujú aj viac ako polovicu náhradného rastlinného tuku. Podľa obchodníkov však môžu ľudí takéto zmeny akurát zmiasť. „Nerozumieme takýmto úpravám. Slovenský spotrebiteľ je múdry a skúsený a na kvalitu dozerá. Výrobky sú pritom balené tak, že nemôže dôjsť k nedorozumeniu,“ oponoval Martin Katriak zo spoločnosti Coop Jednota Slovensko.

Čo sa zmení pri nakupovaní potravín

1. pečivo a chlieb (od mája):

  • môžu sa naďalej predávať aj nezabalené a samoobslužne
  • povinné sú technické pomôcky, napr. igelitové rukavice alebo kliešte na naberanie do vreciek
  • povinné budú aj technické zariadenia – napr. zakryté zásobníky na rožky, pletenky či lúpačky
  • obchod musí zabezpečiť aj používanie rukavíc a vrecúšok (napr. upozorňujúca predavačka alebo informačná tabuľa)

2. povinné zloženie výrobkov krájaných potravín:

  • krájané syry a salámy, šunky musia mať presne rozpísané zloženie v blízkosti potraviny

3. pravé maslo inde ako napodobenina (od septembra):

  • oddelene sa musia predávať pravé živočíšne syry, mlieka či smotany od tých, ktoré obsahujú rastlinné tuky či náhrady
  • sú označované ako masielko, smotánka či podobne

4. mäsové výrobky na dvoch regáloch (od septembra):

  • mäsové výrobky, ktoré majú menej ako 50 % mäsa, musia byť umiestené oddelene od ostatných mäsových výrobkov
debata chyba