Cena rozhodne, či k moru autom alebo lietadlom

Objednať týždňový pobyt radšej v troj- či štvorhviezdičkovom hoteli? Vybrať si pobyt len s polovičnou penziou, letieť skôr do Grécka, či do Turecka, kde je lacnejšie? Také otázky riešia v súčasnosti mnohé rodiny na Slovensku.

15.03.2010 06:57
dovolenka, pláž, more, voda, oddych, leto,... Foto:
Slováci pri zájazdoch vždy porovnávajú najmä cenu a čo za danú sumu dostanú.
debata

Pre výber dovolenkového cieľa je tento rok stále najpodstatnejšia cena. Pred krízou sa podľa ceny rozhodovali štyria z desiatich dovolenkárov na Slovensku, tento rok ich počet narastie.

Slovenskí dovolenkári už vlani začali šetriť, do letného oddychu na slnku investovali menej peňazí. Výdavky na jednu osobu na dovolenkovanie v zahraničí počas leta predstavovali 508 eur (vyše 15-tisíc korún). Ešte rok pred krízou to bolo 540 eur. Dovolenka pri mori vzhľadom na priemernú mzdu 744 eur mesačne však zostala pre mnohých luxusom. Preto veľa ľudí dalo prednosť relaxu na Slovensku, kde na osobu Slováci míňajú už tri roky takmer rovnako – približne 200 eur.

„Slováci vždy porovnávajú najmä cenu a čo za danú sumu dostanú. Stúpa skupina ľudí, ktorí sú z roka na rok ochotní za očakávania zaplatiť, ale určite na cenu prihliada v súčasnosti viac ľudí,“ vysvetlil Oliver Kluch z cestovnej kancelárie Koala Tours. Pre pretrvávajúcu krízu ľudia v peňaženkách majú menej peňazí. Nákup dovoleniek tak zrejme nebude v tomto roku väčší ako vlani. Cestovky sa snažia pritom motivovať ľudí, aby nakupovali v predstihu. Zľavy v zime či začiatkom jari pritom využíva až 40 percent tých, čo sú odhodlaní dovolenkovať.

„Počet dovolenkárov odhadujeme približne na úrovni minulého roka,“ odhadol Pavol Frankovič z cestovnej kancelárie Ruefa Reisen. Minulý rok museli pritom kancelárie pre krízu skresať približne tretinu objednaných zájazdov. „Vplyv na rozhodovanie bude mať skutočnosť, že pribúda nezamestnaných a čoraz viac rodín sa tak dostáva do hmotnej núdze,“ doplnil Dávid Dereník, analytik UniCredit Bank. Preto zrejme ľudia, ktorí v minulosti volili lacnejšiu dovolenku na Slovensku, sa tento rok v lete nikam nevyberú.

Mnohí, čo sa obávajú blízkej budúcnosti, si však dovolenku v predstihu nechcú rezervovať. „Presnejšie povedané, ľudia o jeden stupeň poľavujú v predstavách. Tí, čo chodili na dovolenky lietadlom, pôjdu autom a do bližšej destinácie. Rodiny, čo jazdili na lacnejšie pobyty vlastnou dopravou, zostanú na Slovensku alebo sa len vyberú k rodine,“ doplnila Soňa Urdová, ktorá predáva zájazdy na strednom Slovensku.

debata chyba