Predaju kurčiat z nákladných áut vláda pristrihne krídla

Bravčové karé pod 4 eurá, kilo krájaného syra za 3 eurá. Aj takéto ceny núkajú pojazdní predajcovia, ktorí z korby nákladného auta po dedinách predávajú mäso, syry či iné potraviny. Nový zákon o potravinách na nich vymyslel novú nástrahu - inšpektorov veterinárov.

15.03.2010 11:29
potraviny, nákup, mäso Foto:
Kamenným predajcom mäsa by už nemali konkurovať potulní predavači. Štátna veterinárna správa po novom môže kontrolovať predaj mäsa z nákladných áut po slovenskom vidieku.
debata

Na náhodný predaj potravín v autách bez chladiacich boxov doteraz dozerali len obce. Od mája na nich bude čakať veterinárna správa a niekoľkonásobne vyššie pokuty.

Minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan sa v zákone o potravinách snažil sprísniť dohľad nad náhodným predajom potravín v autách, ktoré nespĺňajú základné hygienické pravidlá. V praxi však spotrebitelia takéto potraviny kupujú, pretože sú pre nich cenovo výhodné. „Doteraz sme na takýchto predajcov nemali dosah. Často hneď po tom, čo sme ich oslovili, jednoducho zavreli auto a odišli o sto metrov ďalej. Teraz budú naše možnosti väčšie,“ povedal Ján Štulc zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Potulní obchodníci mohli doteraz obísť s pokutou do 17-tisíc eur (512-tisíc Sk). Od mája môžu veterinári účtovať až 500-tisíc eur (15 miliónov Sk). „Kontroly sme robili aj predtým, ale bez dosahu. Pritom sa stávalo, že auto s mäsovými výrobkami zaparkovalo dokonca pred miestnym mäsiarom a predávalo lacnejšie,“ doplnil Štulc.

Podobné situácie sa stávajú najmä v prihraničných obciach, lacnejšie potraviny privážajú priekupníci z Poľska či Maďarska. „Inšpektori im boli často v pätách aj niekoľko kilometrov. Mnohí nakoniec zaparkovali v súkromných dvoroch, kde už nemáme vplyv,“ povedal Štulc.

Podľa neho je pri takomto predaji výrazne ohrozené zdravie ľudí, pretože môže ísť o nekvalitné alebo pokazené výrobky. „Predajcovia často zaplatia niečo aj obci a tá im dovolí predávať kurčatá či bravčové mäso bez chladiacich boxov či bez informácii, odkiaľ mäso pochádza,“ vysvetlil Štulc.

Ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že chce ochraňovať spotrebiteľov, aby sa nenechali lacnou cenou zlákať na nekvalitné alebo pokazené výrobky. Reálne však chráni najmä slovenských výrobcov. „Ak príde konkurent a ponúkne napríklad mäso hoci aj pred miestnym mäsiarstvom, nie je na tom nič zlé. Je to konkurenčný boj. Samozrejme za predpokladu, že splnil všetky predpisy a zákony,“ spresnil Maroš Nerišta, obchodník z Českej republiky.

Podľa niektorých obchodníkov ministerstvo pôdohospodárstva sleduje len zvýhodnenie domácich potravinárov. Pri predaji z dvora v slovenských farmách totiž veterinári prižmurujú oči nad predpismi. Pri predaji z auta, ktorý využívajú najmä zahraniční podnikavci, je to naopak.

Starostovia pripúšťajú, že novinka neprinesie v praxi zmenu. „Na podnikavcov bude aj takýto zákon krátky, mnohí sú nedolapiteľní,“ dodal Jozef Kontrík, starosta obce Korňa z Kysúc.

debata chyba