Pravá bryndza je vzácna, nezriedka sa falšuje

04.05.2010 11:56
bryndza, halušky, slanina, jedlo
Ilustračné foto Autor:

Májová bryndza sa považuje za najväčšiu lahôdku a v posledných dňoch stúpa o ňu záujem v obchodoch. Snaha dosiahnuť nízke ceny však spôsobila, že jeden z najdrahších slovenských syrov má veľmi rôzne zloženie. Preto sa predáva v cene od 6 až do vyše 8 eur za kilogram.

Odborníci upozorňujú, že najkvalitnejšia a pre ľudské zdravie najcennejšia je májová bryndza zo stopercentnej ovčej hrudky. „Je to tá, ktorú má Slovensko zaregistrovanú a chránenú v Bruseli pod názvom Slovenská bryndza a musí obsahovať najmenej 51 percent ovčej hrudky. Zvyšok možno doplniť kravskou hrudkou,“ hovorí Václav Fabrici, predseda PD Kluknava, ktoré dodáva na trh pravú bryndzu z nepasterizovaného ovčieho mlieka.

Na trhu sa však predáva bryndza od niekoľko desiatok výrobcov. Združenie pre spracovanie mlieka, syrov a ovčieho mäsa zastupuje 32 producentov. Okrem nich predávajú bryndzu aj ďalší malí výrobcovia. Na obaloch často uvádzajú, že ide o „pravú“ bryndzu a ďalej spresňujú, že ide o bryndzu vyrobenú z pasterizovaného mlieka (tepelne opracovaného).

Mnohí výrobcovia však podiel ovčej hrudky nezverejňujú, potravinový kódex to priamo neukladá. „Vyrábame bryndzu výlučne z ovčej hrudky,“ vysvetľuje farmárka Oľga Apoleníková. Podľa nej je však na trhu veľa výrobcov, ktorí bryndzu pančujú. Potvrdzuje to aj Štátny veterinárny a potravinový ústav v Dolnom Kubíne, ktorý niekoľko týždňov analyzuje pravosť bryndze. „Až takmer 70 percent kontrolovaných vzoriek vykazovalo nižší obsah ovčej hrudky, ako stanovuje norma,“ konštatuje riaditeľka ústavu Mária Kantíková.

Odborníci sa zhodujú, spotrebiteľ by mal pozorne čítať etiketu. Na trhu je napríklad bryndza s označením „tatranská“, obsahuje však len 10– až 30-percentný obsah ovčej hrudky. „Je to totiž bryndza vyrobená v Poľsku. Pokiaľ výrobca uvádza hoci aj nižší podiel ovčej hrudky a kontrola ho potvrdí, výrobok je v poriadku,“ vysvetľuje Ján Pliešovský, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Tatranská bryndza je najlacnejšia – kilogram stojí 6 eur, bryndza od farmárov vychádza aj o dve a pol eura drahšie.

Pravú májovú bryndzu zo stopercentného ovčieho mlieka odborníci spotrebiteľom odporúčajú. „Vďaka čerstvej paši obsahuje ovčie mlieko množstvo cenných probiotických, teda životu prospešných látok,“ pripomína Ján Keresteš, predseda Združenia pre spracovanie mlieka, syrov a ovčieho mäsa.

Sleduj najnovšie články na našom Facebooku