Recyklačné poplatky rozkolísali ceny elektroniky

Mrazničky, práčky či sporáky vyjdú ľudí v obchodoch o niekoľko eur drahšie než minulý rok. Menej zase zaplatia za vysávače či notebooky. Ceny elektrospotrebičov rozhýbali v mnohých predajniach zmeny tzv. recyklačných poplatkov.

22.06.2010 08:50
práčka, elektronika, predajňa, obchod, nákup Foto:
Práčky tento rok zdražejú, vyšší je totiž recyklačný poplatok, ktorý musia ich výrobcovia či dovozcovia platiť.
debata

Pri kúpe každej novej chladničky či televízora je totiž v cene zarátaný poplatok aj na zber a spracovanie elektroodpadu. V kríze však ľudia šetria a kupujú menej nových spotrebičov, preto chýbajú peniaze na recykláciu starých. Poplatky tak pri väčších domácich spotrebičoch rástli o 15 až 30 percent. Pri malých výrobkoch, naopak, klesali o tretinu až polovicu.

„Ak je súčasťou ceny výrobku recyklačný poplatok, akákoľvek jeho zmena sa automaticky premieta do ceny výrobku,“ vysvetlila výkyvy cien Laura Ondriašová, hovorkyňa spoločnosti Nay. Ešte minulý rok sa napríklad pri kúpe chladničky platil poplatok iba 16,60 eura, od apríla tohto roku je to už 22 eur.

„Ceny sa zmenili na niektorých nových modeloch, pri väčšine starších ostala cena pôvodná. Nemenila sa tiež ani pri spotrebičoch, ktoré distribútori nakúpili v dostatočných zásobách ešte pred zavedením nových recyklačných poplatkov,“ doplnila Ondriašová.

Ako sa zmenili recyklačné poplatky*
Výrobky poplatok v roku 2009 (v €/1 ks) poplatok v roku 2010 (v €/1 ks)
chladničky, mrazničky 16,60 22
práčky, umývačky, sušičky 4,98 6
vysávače 0,80 0,40
domáce kino 4,97 5,77
LCD televízory 4,97 6,14
notebooky 2,50 1,81
Poznámka: *ceny sú vrátane DPH, ZDROJ: ENVIDOM, SEWA

Výšku recyklačných poplatkov udávajú združenia, ktoré zabezpečujú pre výrobcov a dovozcov zber a recykláciu starých spotrebičov. Každý výrobca i dovozca chladničiek či televízorov je totiž povinný každý rok pozbierať a zrecyklovať určité množstvo starých spotrebičov. Aby výrobcovia limity zberu splnili, zakladajú si organizácie, ktoré za nich elektrospotrebiče recyklujú. Organizácie zber financujú z recyklačných poplatkov, ktoré majú ľudia zarátané už v cene nových nakupovaných výrobkov.

„Recyklačné poplatky sme museli zvýšiť od apríla pre krízu. V minulom roku totiž klesol predaj elektrospotrebičov o približne tretinu oproti predchádzajúcemu roku,“ povedal Martin Ciran zo združenia pre recykláciu elektrospotrebičov Envidom. Menej predaných chladničiek a práčok znamenalo nižšie príjmy z recyklačných poplatkov určených na zber.

Ďalšie združenie na nakladanie s elektroodpadom Sewa zvyšovalo recyklačné poplatky na televízory či domáce kiná od januára tohto roku. „Od apríla sme, naopak, recyklačné poplatky zase znižovali. Jedným z dôvodov bolo zníženie cien spracovania elektroodpadu u zmluvných partnerov,“ dodal Jozef Kozák, výkonný riaditeľ združenia Sewa. Ceny spracovania elektroodpadu z menších spotrebičov, ako sú notebooky alebo tlačiarne, znižovala kríza a väčšia konkurencia takmer o tretinu.

Podľa výrobcov sa však podobné zníženie recyklačných poplatkov pri chladničkách a mrazničkách nedá predpokladať, na Slovensku totiž spracúva odpad z nich iba jedna firma.

debata chyba