Bryndza bude musieť mať minimálne 50 % ovčej hrudky

Ministerstvo pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja SR nebude podporovať zmenu legislatívy, ktorá by rozširovala právo používania názvu "bryndza" na výrobky obsahujúce menej ako 50 % ovčej hrudky.

26.07.2010 14:31
bryndza, halušky, slanina, jedlo Foto:
Ilustračné foto
debata

Informovala o tom dnes hovorkyňa ministra pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja SR Katarína Ďurica.

„Ministerstvo bude podporovať Slovenskú bryndzu s chráneným zemepisným označením, ktorá podľa európskej legislatívy musí povinne obsahovať viac ako 50 % ovčej hrudky. Nie je a nemôže byť zámerom ministerstva, aby podporovalo imitáciu tradičnej slovenskej bryndze,“ zdôraznila.

Cech bryndziarov, združenie spracovateľov mlieka, syrov a ovčieho mäsa považuje pripravovaný návrh výnosu agroministerstva na znižovanie podielu ovčieho hrudkového syra pri výrobe bryndze za hospodársky nezmyselný a likvidačný. „Výnos nie je možné meniť len na základe jedného či dvoch návrhov s lobisticko-politickou orientáciou,“ konštatovalo sa v liste, ktorý 9. júna zaslal vtedajšiemu ministrovi pôdohospodárstva SR Vladimírovi Chovanovi v mene Cechu bryndziarov jeho predseda Ján Keresteš. Pripravovaný výnos podľa bryndziarov prakticky predstavuje likvidáciu ovčiarstva a bryndziarstva na Slovensku. Bryndza je historickým skvostom, prezentujúcim slovenský národ a jeho kultúru.

debata chyba