Výrobcovia zdražili kávu o tretinu

Ceny kávy od spracovateľov stúpli na Slovensku o viac ako tretinu. Najväčší výrobcovia k tomu pristúpili po tom, čo niekoľko mesiacov po sebe káva na svetových trhoch lámala rekordné hodnoty. Vyššie ceny sa v niektorých obchodoch začali už prejavovať aj na cenách pre nakupujúcich. Výroba kávy však tvorí len časť z celkovej ceny a tak ľudia môžu očakávať miernejšie zdraženie.

08.06.2011 10:15
káva, kávové zrná Foto:
Káva v obchodoch mierne zdražela, na jeseň by mala ísť jej cena ešte vyššie.
debata

„Náš cenník sa menil ku koncu mája a ceny sa priemerne dvíhali o 30 až 40 percent. Káva na svetových trhoch išla hore o 110 percent, preto sme boli nútení zdražovať, pričom marže sme si nezvyšovali vôbec,“ konštatoval Viliam Matušek, marketingový riaditeľ Baliarní obchodu Poprad.

Káva tak dražie už od konca vlaňajška. Podľa údajov Štatistického úradu SR za sto gramov mletej kávy v decembri minulého roka ľudia zaplatili priemerne 82 centov, v apríli tohto roka už o tri centy viac. Začiatkom roka však odborníci upozorňovali, že káva môže v tomto roku zdražieť priemerne o desatinu a ľudia by tak mohli za obľúbený nápoj platiť viac ako 90 centov. Ak by obchodníci premietli vyššie ceny výrobcov v plnej miere, ľudia by už teraz platili za obľúbený nápoj viac ako euro.

Obchodníci upozorňujú, že ceny sa môžu dvíhať aj v najbližších týždňoch. „S cenami kávy sme v poslednom období hýbali. Najväčší hráči nám avizovali vyššie ceny už od začiatku mája, požiadavky však zrejme budú pokračovať do konca júna,“ potvrdila Diana Chovancová Stanková, hovorkyňa spoločnosti Ahold, prevádzkujúcej na Slovensku obchody Hypernova a Albert. Najmenej sa podľa nej dvíhali ceny najpredávanejších káv, menej obľúbené druhy zdraželi výraznejšie.

Podľa Gabriela Csollára, predsedu COOP Jednota Slovensko, obchodníci nie sú spokojní s požiadavkami dodávateľov. „Robíme všetko preto, aby spotrebiteľ pocítil zmeny cien podľa možnosti čo najmenej. Úprava cien sa však dotkne všetkých druhov, najmä mletých káv. V prípade instantných káv neočakávame dramatické zvýšenie,“ dodal Csollár.

Druhá tohtoročná vlna dvíhania cien by mohla prísť na jeseň, keď budú podľa Matušeka firmy znova prehodnocovať cenník podľa vývoja na svetových trhoch.

V najbližších týždňoch by sa na burzách mali podľa odborníkov ceny najobľúbenejšej arabiky ustáliť. „Investori budú čakať na nové prognózy produkcie v Južnej Amerike, ktorá je najvýznamnejším dodávateľom tejto komodity na svete,“ povedal Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Colosseum. Naopak, zdražovanie sa nemusí zastaviť pri druhom obľúbenom type kávy robusta, ktorá je na Slovensku súčasťou najmä lacnejších káv „Dôvodom sú pomerne nízke zásoby vo Vietname, ktorý je najväčším producentom tohto typu kávy na svete,“ dodal Tomčiak.

debata chyba