Nákup na splátky sa dá vybaviť aj cez internet

Internetové obchody ponúkajú aj kúpu na splátky. Pôžičku na tovar si môže zákazník vybaviť priamo cez internet vyplnením formuláru splátkovej spoločnosti. Tá sa mu potom elektronicky ozve, či pôžičku poskytne alebo nie.

26.10.2011 14:08
nákup, nakupovanie, internet, nákup cez internet Foto:
Ilustračné foto
debata

Do formulára však pýta značný rozsah osobných údajov, a to nielen rodné číslo či občiansky preukaz, ale napríklad aj údaje o zdravotnej poisťovni, číslo pasu, rodné priezvisko, ak ide o vydatú ženu, mená rodičov kupujúceho.

Libuša Staňová, hovorkyňa úradu na ochranu osobných údajov, hovorí, že v tomto prípade osobitný zákon neurčuje podmienky pre presný zoznam osobných údajov, ktoré spoločnosť môže od klienta vyžadovať. „Obchodná spoločnosť potrebuje pri splátkovom predaji údaje na presnú identifikáciu kupujúceho, aby nedošlo k zámene s inou osobou,“ dodáva k rozsahu požadovaných osobných údajov Staňová. Upozorňuje však, že ak by išlo o bežný predaj, napr. na dobierku – bez využitia možnosti kúpy tovaru na splátky, „nebolo by potrebné vyžadovať od klienta všetky osobné údaje ako rodné číslo, číslo občianskeho preukazu či priezvisko ženy zaslobodna“, povedala.

Ak kupujúci, ktorý dostal takúto pôžičku, od zmluvy s internetovým obchodom nakoniec odstúpi, od začiatku sa ruší aj zmluva o poskytnutí pôžičky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba