Máme výborné jablká, jeme ich málo

Medzi smutné výživové prvenstvá Slovákov nepatrí len nízka spotreba mlieka a mliečnych výrobkov, ale napríklad aj ovocia. Priemerná denná spotreba ovocia je len 200 gramov, čo je najnižšia konzumácia v Európe. Slovensko má pritom vynikajúce podmienky na pestovanie jabĺk.

01.11.2011 06:30
jablká, jablko, ovocie, supermarket, obchod, nákup Foto:
Ilustračné foto
debata

Najlepšie jablká v Európe sa pestujú v okolí Bodamského jazera, v južnom Tirolsku, v Rakúsku a na Slovensku. Napriek tomu si vlastných jabĺk nedopestujeme dosť a dovážame ich nielen z Európy, ale dokonca z Čile, Brazílie či Juhoafrickej republiky.

„Čerstvé slovenské jablká sú pritom nutrične oveľa hodnotnejšie ako jablká z dovozu. Sú stúpajúcou nadmorskou výškou totiž rastie nutričná hodnota,“ pripomína to profesor Ivan Hričovský, zakladateľ moderného slovenského ovocinárstva.

Oproti prímorským krajinám má Slovensko vďaka kontinentálnej klíme tiež jednu nespornú výhodu. „U nás dopestované jablká sú voňavejšie a lepšie vyfarbené, čo je dôsledok striedania teplých jesenných dní s chladnými nocami. V dôsledku týchto teplotných rozdielov stromy produkujú oveľa viac aromatických látok a dostatok slnka prispieva ku krásnej farbe ovocia,“ hovorí Marián Varga, šéf Únie ovocinárov.

Cieľom slovenských ovocinárov je zvýšiť súčasnú priemernú ročnú spotrebu jabĺk z 24 na 35 kilogramov. Pre moderné ovocinárstvo by to nemal byť problém. Nestačí však len jablká dopestovať, ešte ich treba vedieť predať. Možno by sme sa mali vrátiť k skúsenostiam našich starých rodičov, ktorí sušili jablká oveľa viac ako súčasníci. Marián Varga hovorí, že sušené jablká a aj ďalšie ovocie ako slivky či marhule sú rozhodne zdravšie ako slané zemiakové čipsy.

Ďalšou možnosťou, ktorej sa chopili slovenskí ovocinári, sú ovocné šťavy. „Najlepšie sú z čerstvého ovocia, nie šťavy vyrobené z koncentrátov,“ vysvetľuje Jozef Vozár zo spoločnosti Boni fructi. Vozár sa nebojí so šťavami experimentovať a do jabĺk pridáva koreniny. Takúto šťavu možno v chladnom počasí zohriať a ponúkať ako alternatívny nápoj k varenému vínu napríklad počas vianočných trhov.

Varga si myslí, že samotný spotrebiteľ, najmä mladé matky by mali byť aktívnejšie. Jablká môžu strúhať a pomocou mixérov vyrábať pyré, a tak zvykať deti na chuť jablka bohatého na C vitamín, pektíny a množstvo iných cenných látok už od útleho veku. Nápaditejší by však mali byť sami výrobcovia, veď v západných obchodoch už bežne ponúkajú strúhané jablká vo vákuových obaloch.

A napokon zopár postrehov z jablkových trendov. Najviac prívržencov má sladkokyslé jablko, muži majú radšej kyslasté, ženy sladšie. Nový trend ukazuje sladká japonská odroda Kiku. Tak ako svet potravín sladne, prikláňa sa k tomuto typu jabĺk aj časť mužskej populácie. Pre záhradkárov je trendom pestovanie rezistentných odrôd. Čím menej postrekov, tým menej práce, ale najmä menej rezíduí v samotnom jablku. Ak teraz v jeseni zakladáte či obnovujete záhradu, siahnite po osvedčenom Šampione. Jeho nové klony sú príťažlivým návratom do minulosti ako napríklad VW Beetle v automobiloch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba