Cukru sa vyrobilo viac, nezdražie

Cukor tohto roku nezdražie, naopak, cena by sa v najbližších mesiacoch mohla aj o niekoľko percent znížiť. Dôvodom je celosvetovo rekordne vysoká výroba cukru. Zaznamenali ju aj dva slovenské cukrovary. Tak trenčianskotepliansky, ako aj seredský cukrovar dosiahli najvyššiu produkciu cukru v histórii.

12.01.2012 13:41
cukor, lyžica, kryštáľový Foto:
Ilustračné foto
debata

Najväčším svetovým producentom sa hromadia zásoby cukru v skladoch a ceny bieleho zlata v posledných týždňoch klesajú. Sú však stále dosť vysoké na to, aby motivovali farmárov na celom svete pestovať buď cukrovú trstinu, alebo cukrovú repu. Kým napríklad v roku 2005 sa tona cukru predávala na svetových burzách po 260 dolárov, vlani v decembri stála tona na londýnskej burze 607 dolárov.

„Na jar tohto roku možno očakávať zvýšené osevy repy a rozsiahlejšiu rekultiváciu trstinových polí. Do konca roka sa môžu znížiť svetové ceny cukru o desať až dvadsať percent,“ predpokladá analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak. Na Slovensku by sa podľa Tomčiaka mohli znížiť maloobchodné ceny o niekoľko percent.

Oba slovenské cukrovary vyrobili viac cukru, ako im stanovuje kvóta. V Seredi aj Trenčianskej Teplej ju zhodne prekročili o 30–tisíc ton. Keďže Slovensko po reforme trhového poriadku pre cukor môže vyrobiť len 112–tisíc ton cukru, produkcia prevyšujúca kvótu sa musí vyviezť do tretích krajín. Oba cukrovary preto požiadali Brusel o tzv. reklasifi -káciu cukru vyrobeného nad kvótu, aby ho mohli predávať na trhu Európskej únie.

„Vzhľadom na všeobecný dostatok cukru, ceny môžu o čosi klesnúť,“ pripustil predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Dušan Janíček. Podľa Janíčka však cenový vývoj nezávisí od slovenských producentov cukru, ale oveľa väčších a silnejších svetových hráčov z Brazílie, Indie či Taiwanu.

Situáciu na trhu s cukrom v stredoeurópskom priestore ovplyvňujú poľské štátne cukrovary. Keď im chýba hotovosť, neváhajú podľa slovenských cukrovarníkov vrhnúť na trh väčšie množstvá cukru. Znižuje to cenu cukru, ktorý prúdi aj na Slovensko.

Šéf Považského cukrovaru v Trenčianskej Teplej Ivan Kardoš nepredpokladá, že nastane veľké zníženie ceny. „Nemyslím si, že cukor sa bude dlhodobo predávať pod cenu nižšiu ako jedno euro,“ reagoval na otázku, za koľko sa bude predávať cukor tohto roku.

„Keby došlo k prognózovanému až 20–percentnému zníženiu cien cukru, tak tento pokles sa premietne aj do zníženia spotrebiteľských cien,“ myslí si prezident Slovenského zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak. Konkurencia medzi obchodnými reťazcami je natoľko silná, že len čo sa dostanú k lacnejšiemu cukru, každý sa ním podľa Konštiaka bude usilovať pritiahnuť zákazníka do obchodu. Napokon aj vlani, keď bol cukor drahý na celom svete, predávali reťazce cukor v akciách po 70 až 80 centov za kilogram.

Najväčšie potravinárske podniky spracúvajúce cukor sú zatiaľ pri odhadoch cien opatrné. „Cukor je v Európe prísne kvótovaná komodita. Prebytky sa vyvezú, preto neverím, že by došlo k zlacneniu cukru,“ povedal riaditeľ divízie seredských pečivární Roman Subdolák. Pripustil však, že po zvýšení DPH na Slovensku aj v Česku možno očakávať, že spotreba o čosi poklesne. „Ceny sa skôr udržia, ako porastú,“ prognózuje Subdolák. Obchodný riaditeľ Kofoly Česko Slovensko Marián Šefčovič pripomenul, že vlani, keď ceny cukru výrazne rástli, zvyšovala Kofola ceny niektorých produktov len v jednotkách percent.

„Cenu pri nápojoch však nevytvára iba cena surovín a pohyb cien cukru, ale aj ceny energií a pohonných látok. Práve pri týchto sa očakáva zdraženie. Cena je vždy sumárom všetkých nákladov. Len ak budú v ideálnom prípade všetky spomínané náklady a vstupy dlhodobo klesať, trh zareaguje nižšou cenou výrobkov,“ povedal Šefčovič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba