O2 ponúka viac hovorov zadarmo, ceny neznižuje

Najmladší operátor zmenil tento týždeň svoje cenníky. Časti svojich zákazníkov začína ponúkať volania vo vlastnej sieti po prvej minúte hovoru zadarmo. Ide o používateľov programu Fér, ktorí doteraz mohli telefonovať zadarmo od tretej minúty.

11.04.2013 11:13
počasie, mobil, jazero, žena, sms Foto:
Ilustračné foto.
debata

Šéf firemného marketingu Jonathan Earle tvrdí, že ponuka sa týka všetkých. „Zákazníkom s týmto programom aktivujeme túto možnosť automaticky,“ mieni Earle.

Hovorca Telekomu Michal Korec ponuku konkurenčnej spoločnosti odmieta komentovať. Podotýka však, že Telekom ponúka Happy paušál s neobmedzenými volaniami vo vlastnej sieti úplne zadarmo a predáva aj predplatenú kartu, ktorej majiteľ zaplatí pätnásť centov za telefonát.

Podobnú akciu zrejme nepripravuje ani Orange. Jeho hovorca Peter Tóth totiž podotýka, že zákazníci už v súčasnosti nemusia kontrolovať, do ktorej siete práve volajú. „Pretože nech volajú do ktorejkoľvek siete, zaplatia dvanásť centov za minútu,“ argumentuje Tóth.

Základné ceny trinásť centov za minútu hovoru do konkurenčných sietí a šesť centov za odoslanie SMS však Telefónica zatiaľ nemení. A to napriek tomu, že čoskoro začne platiť oveľa menej peňazí svojim konkurentom za to, že zákazníci telefonujú do ich sietí. Kým ešte pred rokom za minútu hovoru k inému operátorovi muselo O2 platiť viac ako 5,5 centa, v súčasnosti to je približne 3,7 centa. V prípade, že Telekomunikačný úrad prijme v súčasnosti navrhované opatrenie, poplatok sa zníži o ďalších až 67 percent približne na 1,2 eurocenta.

Účet za telefonovanie na Slovensku tvorí relatívne veľký objem z nákladov domácností na bývanie. Kým každý zo štvorčlennej rodiny dáva na bývanie mesačne takmer tristo eur, za telefonovanie míňa približne pätnásť eur, čo je zhruba päť percent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba