Pokuty za potravinové prehrešky asi klesnú

Ministerstvo pôdohospodárstva pod taktovkou Ľubomíra Jahnátka uvažuje o zmiernení pokút pre obchodníkov, ktorým inšpektori nájdu v predajniach potraviny s uplynutou lehotou trvanlivosti. Zástupcovia slovenských obchodníkov totiž varujú, že v súčasnosti platné sankcie sú pre nich likvidačné.

24.04.2013 12:01
potraviny, nákup, obchod Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Minimálna pokuta je tisíc eur. Ak sa do roka v tej istej sieti nájde napríklad ešte jeden jogurt po dobe minimálnej trvanlivosti, tak inšpektori musia uložiť minimálne miliónovú pokutu. Je to horšie, ako keby sme niekoho zavraždili,“ podotýka šéf Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak.

Martin Katriak z COOP Jednoty Slovensko však dodáva, že zástupcovia obchodníkov vyvinuli tlak na ministerstvo pôdohospodárstva a dosiahli prísľub zlepšenia. „Oslovili sme rezort a minister povedal, že ide o nedorozumenie, ktoré bude opravené,“ vraví Katriak.

Agrorezort prostredníctvom hovorcu Petra Hajnalu naznačuje, že obchodníci sa snažia zľahčiť situáciu. Predávanie výrobkov po dátume spotreby alebo minimálnej trvanlivosti je totiž podľa neho na Slovensku veľmi vážnym a opakovaným pochybením. „Za rok 2012 bolo identifikovaných 6¤397 pochybení, čo je 12,3 % z celkového počtu kontrol, čo jasne dokazuje, že ide o systémovú chybu, a nie o zlyhávanie jednotlivcov,“ vyčísľuje Hajnala.

Jedným dychom však dodáva, že Jahnátek bude o zmiernení sankcií aj tak rokovať. „Minister ukázal, že je ochotný hľadať návrh na zmiernenie súčasnej úrovne pokút pre toto pochybenie. O tom, ako môže upravený návrh vyzerať, momentálne rokuje ministerstvo a Štátna veterinárna správa,“ spresňuje hovorca ministerstva pôdohospodárstva.

Okrem vysokých pokút zástupcovia obchodníkov odmietajú aj tvrdenia, že oni sú dôvodom, ktorý vyvolal v minulosti viaceré potravinové škandály. Patrilo medzi ne napríklad pridávanie bravčového mäsa do výrobkov určených pre moslimov, mletie konského mäsa pochybnej kvality do výrobkov, v ktorých sa nachádzať nemalo, či podozrenie z pridávania kravských zdochlín do klobás na poľskom bitúnku.

Obchodníci totiž vraj tlačia na výrobcov, aby čo najviac znížili ceny, a tak výrobcovia znižujú kvalitu. Konštiak však tvrdí, že to nie je pravda. „Čo bude o chvíľu? Budeme vinníci aj za nepriaznivé počasie?“ pýta sa Pavol Konštiak. Za uvádzanie tovaru na trh sú totiž podľa neho zodpovední výrobcovia, prípadne dovozcovia tovaru spoza hraníc EÚ a nie obchodníci.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba