Dobrá úroda zlacňuje ovocie aj cukor

Vhodné klimatické podmienky pre farmárov v Južnej Amerike aktuálne na slovenských pultoch znižujú ceny cukru, ale aj ovocia. Analytici začínajú zatiaľ opatrne hovoriť aj o možnosti miernejších cien v prípade väčšiny potravín, čo sa ešte nemusí naplniť. Problém s neprimeraným zdražovaním potravín najmä v roku 2011 by sa však opakovať nemal.

02.05.2013 14:14
cukor, lyžica, kryštáľový Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ceny cukru sú na burzách v súčasnosti na podobných úrovniach ako na začiatku leta v roku 2010. Zmeny sa už začali prejavovať aj v niektorých slovenských obchodoch. Viaceré siete predajní spustili veľké akcie, vďaka ktorým si ľudia môžu kúpiť jeden kilogram kryštálového cukru za 89 centov a čoskoro sa k nim zrejme pridajú aj ďalšie obchody, pričom nemožno vylúčiť ďalšie zlacňovanie.

Keďže cukor je jedna zo základných potravín v spotrebnom koši, znižovanie ceny sčasti ovplyvní aj štatistický rast cien všetkých druhov tovarov a služieb. Inflácia už v marci klesla na 1,9 percenta, a to aj z dôvodu miernejších cien ovocia aj zeleniny. O mesiac skôr ceny rástli v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška o 2,2 percenta. K zmenšovaniu rastu cien prispejú aj viaceré aprílové zlacňovania palív pre motorové vozidlá. Nafta na slovenských čerpačkách zlacnela o celkovo päť centov, liter benzínu je v súčasnosti oproti začiatku apríla lacnejší o 3,5 centa.

Dôvodom na pokles cien cukru na medzinárodných trhoch je podľa analytika spoločnosti X-Trade Brokers Jiřího Tylečka dobrá úroda v Brazílii, kde sa produkuje najviac cukru na svete. „Aktuálny pokles spôsobili dažde na juhu krajiny, kde sa nachádzajú najväčšie plantáže s cukrovou trstinou. Produkcia by mala narásť z vlaňajších 533 miliónov ton na súčasných 603 miliónov ton cukru,“ spresňuje Tyleček.

V súčasnosti sa libra cukru predáva zhruba za 17 amerických centov, čo je asi 38 centov za kilogram. Austrálska investičná banka Macquarie dokonca predpokladá, že ceny cukru by do začiatku tretieho štvrťroka mohli klesnúť ešte o pol centa a dostali by sa tak pod výrobné náklady. Existuje však mnoho faktorov, ktoré by tento trend mohli zvrátiť. Jedným z najväčších je počasie – výrobu by mohlo razantne okresať prípadné sucho a ceny by stúpli. Takisto však môže zasiahnuť aj brazílska vláda, ktorá by časť vyrobeného cukru odkúpila a umelo by tak zvýšila jeho cenu, lebo dopyt by neklesol.

Podľa analytika spoločnosti Trim Broker Tomáša Plavca by však mohli začať klesať aj ceny ostatných potravín. „Rekordne vysoké ceny z minulého roka spôsobili, že farmári vo vidine vysokých ziskov osiali každú plochu, ktorú mohli. Keďže počasie sa zatiaľ vyvíja dobre, dá sa očakávať, že vyprodukujú veľké množstvo plodín, a tak nadbytok ponuky cenu pšenice, kukurice i sóje okreše,“ očakáva Plavec.

Vlaňajšie vysoké ceny týchto troch základných krmovín spôsobili aj zníženie počtov zvierat vo veľkochovoch, pretože farmári sa dostávali s chovom prasiat, kurčiat či teliat do straty. Záujem o komodity preto klesol a otvoril sa priestor na ďalšie zlacňovanie. Ak teda polia v USA, Kanade či v ďalších veľkých štátoch nebudú čeliť podobným suchám ako vlani, dá sa očakávať, že by mohli postupne klesnúť aj ceny mäsa a výrobkov z neho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba