Hnedá či biela škrupinka? Je to jedno

Menej je niekedy viac, platí to aj o vajciach. Nižšia cena za veľké balenie vajec ešte neznamená, že gazdinka dobre nakúpila. Do akcií idú spravidla malé vajíčka triedy S s hmotnosťou do 53 gramov. Pri pečení koláčov alebo aj v obyčajnej praženici sa týchto vajec minie viac, ako keď spotrebiteľ kúpi napríklad o dve triedy vyššie stojace vajce skupiny L. To váži do 72 gramov.

18.10.2013 12:03
vajce, žĺtok, škrupina Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Skúsené gazdinky si preto podľa hydinára Ladislava Birčáka radšej kupujú väčšie ako menšie vajíčka. „Elkové“ vajcia sa dotiahli na predaj vajec ľahších hmotnostných kategórií S a M, o čo sa najviac zaslúžili spotrebitelia z väčších miest. Vychádza, že majú viac peňazí a dožičia si vajcia, kúpa ktorých v prepočte na gramy vychádza efektívnejšie, ako keď sa kúpia malé akciové vajcia.

Tie spravidla pochádzajú z dovozu. Keďže sú však dnes vajcia vybavené štvorjazyčnými textami, spotrebitelia sa nevedia zorientovať, aké vajce si kúpili. Stopercentným znakom, že ide o vajce pochádzajúce od slovenských chovateľov hydiny, je kód SK na škrupine vajca. Ak je vajce biele, je takmer úplne isté, že pochádza zo zahraničia. Slovenskí chovatelia podľa Ladislava Birčáka nechovajú nosnice znášajúce biele vajíčka. Tie sú najčastejšie v predaji pred Veľkou nocou, keď sa vajíčka farbia.

Predstava, že farba škrupiny vajca ovplyvňuje kvalitu žĺtka a bielka, je mylná. Obsah bielkovín, tukov a sacharidov závisí od krmív. Čím je krmivo pestrejšie, vyváženejšie, tým je vajce lepšie. Chovatelia dokážu zložením krmív ovplyvniť aj obsah cholesterolu vo vajci. Ak sú napríklad kŕmne zmesi obohatené o rybí tuk, klesá podiel cholesterolu až o 50 percent.

Vajcia je, samozrejme, najlepšie ako všetky ostatné potraviny konzumovať čerstvé. Veľké balenia sa nemusia vždy spotrebovať a vajce starne. Jeho životnosť je 28 dní pri teplote do 18 stupňov Celzia. Kupujte si menšie balenia, pretože vajcia sú čerstvejšie, rýchlejšie sa minú, odporúča Ladislav Birčák. Ak vajce pláva na vode, má vzduchovú bublinu, ktorá je neklamným znakom toho, že ide o vajce, ktoré už nie je čerstvé.

Vajcia patria k tej skupine potravín, pri ktorých si Slovensko uchovalo sebestačnosť. „Naše chovy nosníc a vajcia môžu súperiť s rakúskymi, nemeckými, francúzskymi či holandskými. V ničom nezaostávame, ba ich neraz v niektorých parametroch predstihujeme,“ pripomína Ladislav Birčák. Veď Slovensko ako jedna z prvých krajín Európskej únie splnilo aj parametre na pohodlie zvierat oveľa skôr ako chovatelia z niektorých vyspelých západoeurópskych krajín.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #vajcia