Kníhkupectvá budú ponúkať plyn, benzínky vydajú balíky

Predajcovia energií čoraz viac rozširujú počet miest, kde môžu osloviť potenciálnych zákazníkov.

27.11.2013 12:51
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto: ,
Okrem tankovania si budeme môcť na čerpacích staniciach vyzdvihnúť aj objednaný tovar.
debata (1)

Kým jeden z alternatívnych predajcov elektriny a plynu už dávnejšie ponúka svoje produkty v štrnástich nákupných centrách, včera sa k netradičným spôsobom ponuky energií pridal aj jeden z dominantných dodávateľov elektriny. Ide o Stredoslovenskú energetiku, ktorá spustila spoluprácu so slovenskou sieťou kníhkupectiev.

„Ľudia môžu prísť na nákupy, vypiť si kávu či prečítať knihu a zároveň si môžu v špeciálnom zariadení s naším logom nabiť svoj mobil,“ podotkol člen predstavenstva SSE Olaff Kipp. Podpísať zmluvu na odber elektriny či plynu v kníhkupectve zatiaľ ľudia nemôžu. Hovorkyňa predajní s knihami však nevylúčila, že už v dohľadnej budúcnosti to bude možné. „K neuzavretým rokovaniam sa nevyjadrujeme,“ zdôvodnila Slávka Šikurová z Panta Rhei. Podobný postoj zvolili aj zástupcovia Slovenského plynárenského priemyslu a Západoslovenskej energetiky. „Určite budeme zväčšovať počet možností na predaj energií. Zatiaľ ale nemôžem byť konkrétnejší,“ podotkol napríklad Ján Orlovský zo ZSE.

Dominantným dodávateľom totiž ubúda čoraz viac zákazníkov, a tak sa musia snažiť, aby im podobným tempom pribúdali zákazníci v časti trhu, kde fungujú ako noví predajcovia. Čiže SPP sa musí snažiť získavať klientov na odber elektriny a tradiční predajcovia elektrického prúdu na západe, strede a východe Slovenska sa zas musia pokúšať o získanie odberateľov plynu.

Šéf Slovnaftu Oszkár Világi už pred časom v rozhovore pre Pravdu nevylúčil predaj elektriny či zemného plynu pre domácnosti na pumpách. „Nechcem prezrádzať naše obchodné plány. Na našich čerpačkách ale máme 1,2 milióna zákazníkov denne. Predávame tam cukríky, cigarety či občerstvenie. Keď tam už niekto zaparkoval, je ochotný platiť a má s nami nejaký vzťah, treba mu ponúknuť všetko, čo by mohol kúpiť,“ vyhlásil Világi. Dnes má firma oznámiť spustenie spolupráce s Datartom, vďaka ktorej si budú môcť používatelia e-shopu Datartu prísť vyzdvihnúť menšie druhy elektroniky na niektorú z čerpačiek Slovnaftu.

Konateľ alternatívneho predajcu energií, ktorý už má skúsenosti s predajom energií v nákupných centrách, je však pri hodnotení tohto druhu predaja energií skeptický. „Domácnosti pociťujú veľký odpor k zmenám dodávateľov, pretože niektoré nepoctivé firmy svojimi podvodníckymi taktikami pri podomovom predaji úplne zničili dôveru odberateľov,“ podotýka Martin Ondko zo spoločnosti Magna E.A.

Jedna z firiem už dostala od regulačného úradu za svoje praktiky pri podomovom predaji pokutu vo výške milión eur. Medzi ďalšie dôvody na udelenie vysokej sankcie patrilo porušovanie viacerých predpisov. Jej díleri napríklad bez vedomia ľudí vypisovali aj zmluvy o poskytovaní asistenčných či poisťovacích služieb, ktoré dodávky elektriny alebo plynu navýšili v niektorých prípadoch aj o dvesto percent. Spotrebitelia sa však sťažovali aj na nevyplácanie preplatkov. Takisto denník Pravda viackrát upozorňoval napríklad na to, že obchodníci uzatvárali zmluvy s ľuďmi po smrti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovnaft #Stredoslovenská energetika #Západoslovenská energetika #Datart #Magna E.A.