Vianoce budú pod jedličkami z dovozu

Najmenej dvanásť až pätnásť eur zaplatia tohto roku ľudia za živý vianočný stromček. Nie je to žiaden krásavec, ale smrek či jedlička dosahujúca veľkosť len jeden a pol metra. Na urastenejšie stromčeky si treba pripraviť od 20 do 26 eur, výberové stoja od 41 eur a aj viac.

12.12.2013 13:14
stromček, vianočný, stromčeky, vianoce Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Takmer všetky vianočné stromčeky ponúkané v mestách sú z dovozu, slovenská produkcia je minimálna. Zastupujú ju stromčeky dopestované na plantážach štátneho podniku Lesy SR, alebo pochádzajú z prebierok. Slovenské stromčeky môžu ešte ponúkať obecné alebo urbárske lesy, ale aj tak predstavujú domáce stromčeky len zlomok zo státisícov jedličiek, ktoré nakúpili obchodníci zväčša v Dánsku alebo v Belgicku.

Dánsko leží na Jutskom polostrove a je to krajina takmer bez lesov. Tamojší farmári však patria medzi najväčších a najskúsenejších pestovateľov vianočných stromčekov v Európe. Neúrodnú pôdu vysadili Nordmannovou jedľou a ich 10– až 20-hektárové plantáže prosperujú. Na slovenskom trhu sú kráľmi už celé jedno desaťročie. Dáni ponúkajú pekné stromčeky, ale nie sú to práve najlacnejšie stromy. Pravda, značná časť profitu z predaja, končí vo vreckách slovenských predajcov.

Za ešte ako-tak prijateľné ceny sa dajú nakúpiť stromčeky vo veľkých obchodných centrách. Tie nakúpia tisíce jedličiek a majú nižšiu maržu ako malí obchodníci roztrúsení na frekventovaných uliciach veľkých miest. Rozdiel v cene tzv. štandardnej jedle je aj deväť – desať eur, neoplatí sa teda kúpiť prvý stromček, ktorý zákazníkovi ponúknu predavači.

Veľkí predajcovia majú oproti menším výhodu aj v tom, že zadarmo ofrézujú kmienok stromčeka do stojana a neúčtujú si ani poplatok za balenie. U malých obchodníkov stojí táto služba dovedna 6 eur.

"Smriečky a jedličky dopestované na Slovensku majú oproti zahraničným jednu nespornú výhodu, sú čerstvejšie, pretože boli spílené v týchto dňoch, kým stromčeky z dovozu rezali už v novembri,“ hovorí riaditeľ odštepného závodu Semenoles Lesov SR Ján Rak.

Lenže celková vianočná ponuka štátneho podniku nie je veľká, dovedna 5 500 kusov, z toho 3 600 stromčekov dopestovali na plantážach Semenolesu v Čermošnej, Hladomeri, Drakšiari či Kmeťovej. Slovenskí lesníci na rozdiel od dovozcov ponúkajú aj borovicu čiernu, ktorá je dnes spolu s jedľou bielou najvzácnejšou spomedzi inak širokého sortimentu vianočných stromčekov.

Na budúci rok by slovenskí štátni lesníci mali dopestovať pre vianočný trh od desať- do pätnásťtisíc stromčekov. Plantáže, ktoré založili na vyše 20 hektároch, sa ešte len dostávajú do takpovediac trhovej zrelosti. Na to, aby lesníci mohli stromček zrezať, rastie sedem až desať rokov. Kým Dáni už majú technológiu pestovania dokonale prepracovanú, na Slovensku sa s plantážovým pestovaním stromčekov začalo až po roku 2000. Ponuku štátnych lesov obohacuje len zopár súkromných pestovateľov s produkciou pár stoviek stromčekov.

V minulosti pochádzali vianočné stromčeky výlučne z prebierok. Jedna lesná správa dávala podľa hovorcu štátnych lesov Vlastimila Rezeka na trh od 10– do 15-tisíc stromčekov. Tento spôsob zásobovania trhu je však už minulosťou.

Nákup vianočného stromčeka si netreba nechávať na poslednú chvíľu. "Väčšina stromčekov sa vypredá dva-tri dni pred Vianocami. Zo zvyšku už nie príliš čo vyberať, preto radím, aby si ľudia nenechávali nákup na poslednú chvíľu,“ povedal predavač stromčekov z Hornbachu v bratislavskom Ružinove.

Keby niekomu zišlo na um, že najkrajší strom nájde v lese, lesníci pripomínajú, že v pohotovosti je lesná stráž. Koho pristihne s ukradnutým lesným stromčekom, zaplatí na mieste blokovú pokutu 66 eur. Zlodeja stromčekov čaká trestné stíhanie, pretože krádež jedličky či smriečka už dávno nie je priestupok, ale trestný čin.

Kým stromčeky sú už v predaji, ďalšia tradícia v podobe predaja kaprov sa zatiaľ úplne nerozbehla. Obľúbenú pochúťku možno kúpiť pri rybníkoch, ale pri obchodných centrách kade s kaprami zatiaľ chýbajú. Otázne je, za akú cenu sa budú kapry predávať. Vlani sa cena pohybovala zhruba od 3,30 do 4,30 eura za kilogram. Zatiaľ to vyzerá tak, že žiadne citeľné zdraženie by nastať nemalo a v spomínanom rozmedzí by sa ceny mohli pohybovať aj tento rok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #vianočný stromček #vianočný kapor