Druhá batožina v lietadle je už grátis

Nízkonákladový prepravca Ryanair, ktorého služby vo veľkom využívajú aj Slováci, chce ešte viac zabojovať o zákazníka.

16.01.2014 12:02
batožina, cestovanie, cestujúci, letisko, hala Foto:
Ilustračné foto.
debata

Írsky prepravca ohlásil vlani horší zisk, než očakával, a, naopak, trhová dvojka easyJet bola na tom lepšie. Šéf Ryanairu zrejme preto mení obchodnú politiku a napríklad druhú batožinu si budú môcť zobrať cestujúci na palubu bez poplatku alebo bez toho, že by kabelku či tašku s notebookom tlačili do príručného kufra.

"Od 1. januára 2014 sa znížili aj letiskové poplatky za zapísanú batožinu pre tých, ktorí nemali vopred zarezervovanú batožinu online. Poplatok klesol zo 60 eur na 30 eur za batožinu podanú pri check-in pulte na letisku. Rovnako klesol aj poplatok zo 60 eur na 50 eur za príručnú batožinu pri nástupnej bráne, čím sa Ryanair vyrovnáva poplatkami konkurenčným leteckým spoločnostiam,“ pokračuje Henrike Schmidt, marketingová manažérka spoločnosti pre Slovensko.

Ako Schmidt dodala, Ryanair teraz navyše prevádzkuje pred 8. hodinou ráno a po 21. hodine večer tiché lety. Počas tichých letov nebudú podľa nej na palube lietadla hlásené okrem dôležitých bezpečnostných oznámení žiadne iné hlásenia. "Tiež počas tichých letov stlmíme svetlá tak, aby si všetci cestujúci mohli pohodlne oddýchnuť,“ doplnila Schmidt.

Veľká diskusia a predovšetkým vlna nespokojnosti sa spustila vtedy, keď spoločnosť zaviedla vysoký poplatok pre tých, ktorí si zabudli vytlačiť letenku. Poplatok bol v niektorých prípadoch dokonca vyšší ako samotná cena letenky. "Znižujeme poplatok pre tých, ktorí si zabudli vytlačiť svoju palubnú vstupenku alebo ju stratili, z pôvodných 70 eur na 15 eur pre tých zákazníkov, ktorí už absolvovali online check-in. Zákazníci, ktorí nevykonali online check-in, musia aj naďalej platiť 70 eur za vybavenie na letisku,“ tvrdí Schmidt.

Hoci zisk Ryanairu nebol vlani podľa jeho šéfa Michaela O'Leary podľa plánu, počet cestujúcich rástol. Vlani mali Íri prepraviť o dve percentá viac cestujúcich, celkovo to bolo 81,4 milióna ľudí. Obsadenosť sedadiel v lietadlách spoločnosti dosiahla v minulom roku v priemere 83 percent. Ryanairu však na krk dýcha easyJet a medzi Slovákmi sa obľube začína tešiť aj rakúska flyNiki či maďarsko-poľský WizzAir.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #lietadlo #Ryanair #batožina