Vzorové bločky v obchodoch ľudia ignorujú

Vystavené bločky pri pokladniciach v obchodoch či priamo na vstupných dverách do predajní ľudí príliš nezaujímajú. Od Nového roka sú pritom obchodníci, ktorí tieto nové pravidlá nedodržiavajú, prísne pokutovaní daniarmi.

20.01.2014 14:13
Národná bločková lotéria, bloček, bločky Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (8)

Na základe vystaveného bločku by si mal zákazník po novom preveriť, či bloček, ktorý mu bol vydaný, nie je falošný. Od začiatku tohto roka ukladá túto povinnosť obchodníkom novela zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice. Daniari by sa mali pri kontrole prevádzok zamerať na to, či je blok umiestnený na viditeľnom mieste a spĺňa všetky zákonom stanovené náležitosti.

Doterajšie skúsenosti pritom podľa analytika na prieskum trhu spoločnosti Terno Ľubomíra Drahovského ukazujú, že mnohí spotrebitelia si vôbec nekontrolujú jednotlivé položky na bločku, či im ich obchodník správne narátal. Už vôbec nie to, či bloček spĺňa všetky zákonom stanovené požiadavky. „Nevšimla som nikde, že by mal niekto vycapené bločky po predajni. Ani ma to veľmi netrápi,“ potvrdzuje jeho slová 26-ročná Iveta Franková z Bratislavy, ktorej sme sa na to pýtali v jednom z nákupných centier v hlavnom meste.

Podľa hovorkyne Finančnej správy Patrície Macíkovej to ľudia zistia dodatočne až vtedy, ak si chcú napríklad prihlásiť bloček do národnej bločkovej lotérie, no systém im vyhodí, že to nie je možné. „Od spustenia bločkovej lotérie evidujeme okolo 4 100 podnetov na preverenie nepoctivých podnikateľov,“ povedala Macíková.

Štát si od povinného vyvesovania bločkov v obchodoch sľubuje zlepšenie výberu dane z pridanej hodnoty. Ľudí, ktorí majú upozorňovať Finančnú správu na pochybenia obchodníkov, označil nedávno samotný minister financií Peter Kažimír ako novú posilu pre daniarov. Len na dani z registračných pokladníc momentálne štát stráca zhruba 150 miliónov eur ročne a spolu s DPH je to podľa odhadov Inštitútu finančnej politiky až 1,2 miliardy eur ročne.

Ak majitelia obchodov s potravinami, kaderníctva či reštaurácie nemajú vyvesený pokladničný bloček vo svojej prevádzke, môžu dostať pokutu od 50 do 330 eur. Bloček by mal byť v prevádzke na viditeľnom mieste, buď pri pokladnici, pri informáciách alebo priamo na vstupných dverách do predajne. Na bločkoch má byť zvýraznený daňový kód registračnej pokladnice, dátum a čas vydania bločku, zaplatená suma a logo ministerstva financií. Údaje na páske musia byť vytlačené tak, aby vydržali najmenej päť rokov.

„Podporujeme iniciatívy vedúce k zodpovednému podnikaniu na Slovensku. Pre zákazníkov sme v obchodoch umiestnili náš bloček i vzor bločku s popisom a údajmi, čo si zákazníci majú na doklade všímať. Pri väčších formátoch obchodov sú umiestnené v centre služieb zákazníkom, pri menších pri prvej pokladni alebo na vstupných dverách,“ hovorí Tomáš Ferenčák, marketingový špecialista Tesca. Ostatné veľké obchodné reťazce majú bločky vyvesené najmä pri pokladniciach. „Na všetkých pokladniciach Billa máme plagátik A4 s obrázkom vzorového bločku aj s vysvetlivkami k jednotlivým údajom,“ potvrdzuje Martina Kovacs, marketingová manažérka Billa Slovensko.

Podľa nášho prieskumu v bratislavských obchodoch v centre mesta sa ľudia na vyvesené bločky vôbec nepýtajú. „Vieme, že môžu prísť kontroly a nechceme platiť pokutu. No bežní ľudia nežiadajú, aby sme to mali vyvesené,“ hovorí brigádnička Daniela v jednej z predajní bižutérie. „Podľa nášho aktuálneho prieskumu na 112 predajniach z celkového počtu 125 sa na vzorový pokladničný doklad zákazníci pýtali v štyroch predajniach,“ dodal prokurista Dm drogerie markt Ľubomír Franta.

Všetky obchodné prevádzky musia od januára mať okrem pokladnice v predajni aj komunikačný kábel, ktorý prepojí registračnú kasu s počítačom. Daniari budú môcť takto efektívnejšie skontrolovať údaje fiškálnej pamäte z pokladnice, ktorá uchováva údaje o všetkých platbách. Kábel však netreba mať pri pokladniciach, ktoré sa k počítaču pripájajú bezdrôtovo. Od januára je tiež zakázané mať na predajnom mieste pokladnicu, ktorá nie je uvedená do prevádzky. Tým chce štát zabrániť vydávaniu falošných bločkov a podvodom s DPH.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #bločková lotéria #nakupovanie #pokladničný blok