All inclusive valcuje katalógy

Pri výbere letnej dovolenky sa niektorí Slováci neuskromňujú a vyberajú si luxusnejšie hotely, ktoré ponúkajú all inclusive služby. Tento trend si už všimli aj cestovné kancelárie a vo svojich katalógoch ponúkajú aj viac ako 90 percent takých hotelov, ktoré spĺňajú tieto kritériá.

10.02.2014 12:48
opaľovanie, slnko, slnenie, leto, pláž,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

"Mnohí nechcú mať ďalšie výdavky spojené s dovolenkou, a preto si vyberú all inclusive hotel, kde majú zabezpečené jedlo a pitie na celý deň. Pre rodiny s deťmi je all inclusive hotel ideálnou voľbou na strávenie bezstarostnej dovolenky,“ vraví Magdaléna Zábrodská z Firo Tour. Podľa nej 80 až 90 percent klientov, ktorí prichádzajú do cestovnej kancelárie, hľadajú dovolenku pri mori s leteckou dopravou a preferujú all inclusive služby.

Oliver Kluch z Koala Tours tvrdí, že postupnú zmenu v nákupnom správaní Slovákov si začali všímať už pred desiatimi rokmi. "Preto dnes takmer 95 percent hotelov z nášho katalógu ponúka služby all inclusive,“ doplnil Kluch. Podľa neho vidia ľudia pri výbere takejto dovolenky výhody v cene a v pohodlí. "All inclusive šetrí výdavky na dovolenku a dáva pohodlie pohybu bez peňaženky,“ vysvetľuje Kluch.

Rovnako aj podľa prieskumu agentúry GfK vychádza, že najobľúbenejšími medzi Slovákmi sú predovšetkým hotely so 4 a 5 hviezdičkami, ktoré ponúkajú všetky služby v jednom balíčku. Priemerná hodnota, ktorú našinci ročne minú na dovolenku, je na úrovni 553 eur na osobu a 1 600 eur na rezerváciu celého pobytu pre viac ľudí. Najvyššiu sumu – 662 eur na cestujúceho platia dovolenkári vo veku 35 až 54 rokov. "Keby sme nahliadli do katalógov spred desiatich rokov, bolo by tam hotelov s ponukou all inclusive málo. Teraz je to aj viac ako 80 percent. Slováci postupne prešli od trojhviezdičkových hotelov s polpenziou k luxusnejším,“ hovorí Eleonóra Fedorová, generálna riaditeľka cestovnej kancelárie Satur.

Okrem toho, že časť Slovákov na letnej dovolenke rozhodne nešetrí, zvykli si ju kupovať na konci až začiatku nového roka, teda s first moment zľavou. "Ku koncu januára 2014 môžeme konštatovať 10-percentný nárast v predaji dovoleniek v porovnaní s vlaňajškom,“ tvrdí Fedorová. Pobyty ponúkali do konca januára s 30-percentnou zľavou, ale ešte zhruba do konca marca budú dovolenky v 25-percentnej zľave. Za lacnejšie sa dá podľa Fedorovej kúpiť tento rok dovolenka v Chorvátsku, ostatné destinácie zostávajú s cenami na minuloročnej úrovni. Poväčšine sa first moment pobyty prestávajú predávať v čase veľkonočných sviatkov.

"Najväčší záujem je o Turecko, ale predaj narástol aj pri pobytoch do Grécka a Talianska,“ poznamenala Zábrodská. "Okrem Turecka je záujem tradične o Chorvátsko, nasleduje severný Cyprus, grécke ostrovy, Bulharsko, ale aj naša novinka Albánsko,“ doplnil Kluch z Koala Tours. Napríklad za 11-dňový all inclusive pobyt v tureckej Alanyi s odletom v prvé júnové dni zaplatia dve osoby celkovo po zľave 1 320 eur. Dovolenka all inclusive na gréckom Peloponéze na osem dní stojí po zľave pre dve osoby 1 213 eur. "Výhodou first moment zájazdov je aj to, že ušetria za palivový príplatok, ktorý sa pravdepodobne zavedie v jarných mesiacoch,“ uzavrela Zábrodská.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #all inclusive