Farkaš, ktorý sa narodil v roku 1923 v Masarykovom Československu, bol predstaviteľ poctivej vinárskej školy. Po vinárskych predkoch zdedil cit pre víno aj podnikateľskú žilku. Sotva zmaturoval na obchodnej škole v Bratislave, začal budovať moderný vinohradnícko-vinársky podnik. V polovici 40. rokov postavil v Modre prvé tri betónové cisterny vyložené sklenými obkladačkami, v roku 1947 vyrábal už štvrť milióna litrov vína. Farkašovo modranské sa predávalo vtedy aj v Prahe.
Po roku 1948 komunisti Farkašovi vinárstvo znárodnili. Dovolili mu pracovať vo vlastnej firme ako pivničnému majstrovi, potom ho vyhodili a vzápätí bezradne prešľapujúc vo výrobe vína povolali pracovať do vinárskeho výskumu.
Za čias ministra Jána Janovica prišli hviezdne Farkašove chvíle. Dostal politické zadanie "vyrobiť zdravý a lacný hroznový nápoj, ktorý by kontroval kolovým a citrusovým nápojom z kapitalistickej cudziny, šetril devízy a upevňoval hrdosť na socialistický výrobok“. Kľúčom k Vinei sa stal prebytkový hroznový mušt, z ktorého sa vyrábali sladké stolové vína. Farkaš z tejto suroviny vyčaril nápoj s podmanivou hroznovou chuťou. Dobrý nos v nej objaví aj vôňu čiernej bazy. Farkaš chcel mať zdravý prírodný produkt, preto siahol aj po baze.
Ján Farkaš bol muž činu, vedec, pedagóg, autor dvoch skvelých kníh o víne (Všetko o víne, Technológia a biochémia vína), ktoré Medzinárodná organizácia pre vinič a víno v Paríži vyhodnotila ako knihy roka. V pamäti národa však zostane najmä ako vynálezca geniálneho prírodného nápoja.