Vlaky zadarmo. Už o niekoľko dní

Už v pondelok 17. novembra dostane polovica Slovákov možnosť cestovať vlakmi bezplatne.

14.11.2014 10:17
vlak, stanica, cestujuci, cestovanie, doprava Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Bezplatné cestovanie vlakmi vytiahne dozaista desaťtisíce ľudí z autobusov či áut. Z diaľkových autobusov, ktoré využívajú predovšetkým študenti, odíde minimálne desatina, ďalší cestujúci dajú prednosť vlaku zadarmo pred autobusom na prímestských linkách. Železničný dopravca chce zvýšený nápor cestujúcich vyriešiť aj posilovými vlakmi, ktoré majú byť nasadené až od 14. decembra. Podľa šéfa Železničnej spoločnosti Slovensko Pavla Gábora robí dopravca všetko preto, aby časť novozavedených spojov, najmä diaľkovej dopravy, išla už od 17. novembra.

Z plánovanej viac ako stovky posilových vlakov by tak od platnosti cestovania zadarmo malo vyjsť na trate 24 diaľkových spojov, teda zhruba štvrtina. Na zvyšných 79, hlavne osobných vlakov a regionálnych expresov, budú musieť cestujúci počkať do polovice decembra s príchodom nového grafikonu. V súčasnosti cestuje pravidelne vlakmi vyše 80–tisíc ľudí, autobusmi takmer 600–tisíc ľudí. Možnosť cestovať vlakmi zadarmo však od 17. novembra dostane 2,5 milióna ľudí v našej krajine.

Najskôr sa musia cestujúci, okrem detí do šesť rokov, zaregistrovať v systéme dopravcu, na základe registrácie získajú preukaz a následne si vyberú cestovný lístok na prepravu bezplatne, ktorý bude mať hodnotu 0 eur. Len takto získa Železničná spoločnosť Slovensko kontrolu nad bezplatne cestujúcimi a v prípade, že v systéme uvidí dopravca, že rýchlik sa už blíži k hranici maximálnej kapacity, môže operatívne posilniť spoj o niekoľko vozňov.

Na bezplatné cestovanie vlakmi po 17. novembri sa už stihlo zaregistrovať 100–tisíc ľudí. Podpora železnice je v súlade s politikou SR aj Európskou úniou, ktorá sa snaží podporovať tento druh dopravy ako ekologický. Od 1. januára budúceho roka preto ešte dôjde k zvýšeniu zľavy pri traťových predplatných cestovných lístkoch, mesačných či týždenných na úroveň 50 percent z obyčajného cestovného.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #bezplatné vlaky