Kúpele vyhľadáva čoraz viac ľudí

Počet ľudí, ktorí sa liečia v kúpeľoch, z roka na rok rastie. Vyplýva to zo štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Dospelí Slováci vlani najčastejšie podstúpili kúpeľnú liečbu pre choroby pohybového ústrojenstva, deti boli v kúpeľoch najmä pre netuberkulózne choroby dýchacích ciest.

02.11.2019 07:00
kúpele, rodina, wellnes Foto:
Slováci do svojho zdravia investujú stále viac.
debata (1)

„Slovenské kúpeľníctvo podlieha prísnej legislatíve a kontrole, kúpeľné zariadenia, ak chcú mať štatút liečebných kúpeľov, musia poskytovať kvalitnú medicínsku starostlivosť zameranú na rekonvalescenciu a rehabilitáciu s preukázateľnými zdravotnými benefitmi,“ vysvetlila Janka Zálešáková, predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov.

„Keď hovoríme o trendoch v kúpeľníctve, musíme spomenúť nárast samoplatcov, ktorí využívajú pobyt v kúpeľoch ako formu uvedomelého preventívneho správania sa s cieľom udržania kvality života v dobrom zdraví,“ dodala.

V roku 2018 ukončilo liečebný pobyt v kúpeľoch 179 213 pacientov.

V porovnaní s rokom 2009 sa celkovo zvýšil počet odliečených pacientov až o 33,8 %, avšak klesol počet prenocovaní, pretože samoplatiaci klienti uprednostňujú kratšie pobyty.

„Slováci do svojho zdravia investujú stále viac, čo sa prejavilo aj v kúpeľoch nárastom klientov, ktorí sú samoplatcovia,“ hovorí Peter Blaškovitš, generálny riaditeľ NCZI.

„Čoraz väčší záujem je o krátkodobé liečebné pobyty s dĺžkou trvania do sedem dní, ktoré vlani tvorili najväčší podiel, až 34 %,“ dopĺňa Blaškovitš. Naopak, najväčší pokles bol pri pobytoch s dĺžkou trvania 15 až 21 dní (o 8 % oproti roku 2009).

Príspevky zvyšujú návštevnosť

„Musíme konštatovať, že rekreačné príspevky veľmi pozitívne ovplyvnili návštevnosť a záujem samoplatcov o naše kúpele. Za deväť mesiacov sme zaznamenali nárast o viac ako 20 percent,“ hovorí ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

„Tento príspevok môžu využiť okrem klasických samoplatcov s minimálnym prenocovaním dve noci aj klienti zdravotných poisťovní v skupine B, nakoľko si sami hradia ubytovanie a stravovanie. Postup je jednoduchý, stačí ak na recepcii požiadajú o doklad, ktorý má všetky náležitosti a následne ho predložia zamestnávateľovi,“ dodala.

„V našich kúpeľoch je možné uplatniť poukaz aj na kúpeľnú liečbu skupiny B. Klient by sa mal poradiť o možnosti nástupu na kúpeľnú liečbu typu B so svojím zamestnávateľom, vzhľadom na nemožnosť čerpať rekreačný poukaz pri práceneschopnosti počas pobytu,“ dopĺňa Peter Mičko z kúpeľov v Lúčkach.

Obezita aj Zdravý chrbát

Už vyše roka podporuje liečebno-preventívne programy nadváhy a bolestí chrbta vo vybraných kúpeľoch Všeobecná zdravotná poisťovňa.

„Projekt sa koná každý prvý týždeň v mesiaci, čo sa nám osvedčilo vzhľadom na jeho programovú náplň. S konečným výsledkom sme boli spokojní nielen my, ale hlavne samotní klienti, ktorí pobyty absolvovali,“ vraví Martina Konrádyová z kúpeľov vo Vyšných Ružbachoch.

„Pobyt Obezita je zameraný na zníženie obezity cez správne stravovanie, pohyb, rehabilitáciu a edukáciu. Program Zdravý chrbát je zameraný na osvojenie si správnych pohybových stereotypov, odstránenie, alebo zníženie bolestí pri vertebrogénnych ochoreniach, rekondíciu a edukáciu,“ vraví.

Základom je nutrične vyvážená strava. A hlavne pravidelnosť v stravovaní – raňajky, obed, večera a, samozrejme, niečo ľahké na desiatu a olovrant – ovocie, zelenina, jogurt, syr. To všetko v primeraných porciách. Popri zmene stravy je veľmi dôležitý pohyb, presvedčenie, že chceme na sebe niečo zmeniť.

„Klient pri nástupe absolvuje sériu vyšetrení. Zisťujeme optimálny a maximálny srdcový tep, vďaka ktorým vieme určiť a priradiť vhodný druh tréningu a záťaže. Vyšetrenie InBody je schopné analyzovať množstvo tukov, svalov, vody v tele klienta, zistí viscelárny tuk, bazálny metabolizmus. Program je zostavený tiež na základe vzájomnej komunikácie lekárov, diétnej sestry, fyzioterapeutov, psychológa, kondičného trénera,“ dodala Konrádyová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevky #liečba #kúpele